Chinees conglomeraat koopt Ingram Micro

. © web
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Chinese investeringsmaatschappij Tianjin Tianhai koopt ict-distributeur Ingram Micro. Eenmaal de deal rond, zal Ingram Micro deel uitmaken van de HNA Group.

Opmerkelijk overnamenieuws: de Amerikaanse distributiereus Ingram Micro komt in Chinese handen. Investeringsmaatschappij Tianjin Tianhai betaalt zo’n 6 miljard dollar oftewel 5,4 miljard euro voor de b2b ict-distributeur die actief is in 38 landen waaronder ook België. De Chinezen betalen een premium van 31,2% bovenop de slotkoers van woensdag.

Eenmaal de deal rond – naar verwachting in de tweede helft van het jaar – zal Ingram Micro deel uitmaken van de HNA Group. Dat is een Chinees conglomeraat dat onder meer actief is in logistiek maar ook in de luchtvaart. Het Chinese Hainan Airlines behoort tot dezelfde groep. Het hoofdkwartier zou wel in Irvine (Californië) blijven.

De overname past in de trend waarbij Chinese bedrijven grootschalige overzeese overnames ambiëren. Vorig jaar gaven Chinese firma’s meer dan 100 miljard dollar uit aan zo’n overnames: het grootste bedrag ooit. De Verenigde Staten blokken sommige deals wel af, zoals pas nog Fairchild Semiconductor dat een overnamebod van China Resources Microelectronics weigerde omdat het vreesde dat de Amerikaanse autoriteiten toch geen groen licht zouden geven.

Analisten verwachten voor deze overname weinig tegenstand. Ingram Micro is immers geen fabrikant maar een b2b-distributeur van ict-apparatuur, gaande van end-user producten als de iPhone van Apple tot netwerkapparatuur van onder meer Cisco. Zowat 1 op de 3 ict-producten in de Verenigde Staten wordt gedistribueerd via Ingram Micro. Wat de eventuele impact voor de Belgische vestiging is, is nog niet bekend. Ingram Micro sloot boekjaar 2014 in ons land af met een omzet van bijna 350 miljoen euro. Goed voor een 15de plaats in de ICT Top 1.000 van Data News en Trendstop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content