Chinees onderzoek: ‘Vier selfies volstaan om hartziekte op te sporen’

© Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Een nieuw computeralgoritme kan op basis van vier foto’s van iemands gezicht vaststellen of die persoon een hartziekte heeft. Dat blijkt uit een studie van Chinese onderzoekers, die deze week is gepubliceerd in het European Heart Journal.

De ontdekking, die leunt op een deep learning-computeralgoritme dat op een stel ‘selfies’ wordt losgelaten, opent nieuwe perspectieven voor de preventie van hartziekten. De Chinese onderzoekers wijzen er in hun publicatie op dat hun vondst een goedkope en eenvoudige manier kan zijn om hartaandoeningen op te sporen. Alles wat je als patiënt moet doen is een paar zelfportretten naar de dokter mailen.

Bijkomende testen nodig

Het algoritme moet wel nog verder worden ontwikkeld. Ook zijn er nog bijkomende testen nodig bij grotere groepen mensen met verschillende etnische achtergronden, stellen de onderzoekers. Eenmaal de tool op punt staat, kan hij worden gebruikt voor screenings bij de hele bevolking of bij risicogroepen.

‘Ons uiteindelijke doel is om een ??zelf-rapporterende applicatie te ontwikkelen voor groepen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. We kunnen de situatie van deze mensen dan al beoordelen voordat ze een kliniek bezoeken’, zegt Zhe Zheng, de leider van het onderzoek en onderdirecteur van het Nationaal Centrum voor Cardiovasculaire ziekten van het Fuwai-ziekenhuis in Peking.

Ooghoeken en hoornvlies

Tussen juli 2017 en maart 2019 onderzocht het team 5.796 patiënten uit acht Chinese ziekenhuizen. Ze kregen de klassieke onderzoeken voor hartpatiënten, maar er werden ook vier gezichtsfoto’s gemaakt: een frontaal, twee in profiel en een van de bovenkant van het hoofd.

Radiologen bekeken de angiogrammen van de patiënten en beoordeelden de hartaandoening op basis van de vernauwing van de bloedvaten. Deze informatie werd gebruikt om het deep learning-algoritme te creëren en trainen. De onderzoekers testten dat algoritme vervolgens op de foto’s van 1.013 andere patiënten. Het bleek de bestaande methoden voor het voorspellen van het risico op hart- en vaatziekten te overtreffen.

Overigens was het in de medische wereld al langer bekend dat bepaalde gelaatstrekken in verband kunnen worden gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Het gaat dan onder meer om dunner wordend of grijs haar, rimpels, een oorlelplooi, gele bultjes in de ooghoeken en een vertroebeling van het hoornvlies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content