Chinees techbedrijf Tencent onthult eerste eigen chips
Het Chinese Tencent heeft zelfontworpen chips gepresenteerd. Daarmee zet de techgigant, vooral bekend van games en de app WeChat, zijn eerste stappen op hardwaregebied.
Tencent is een techconglomeraat dat groot is geworden met de in China razend populaire app WeChat. Daarnaast is het bedrijf ook bekend als producent van films en videogames. Tencent is onder meer eigenaar van de ontwikkelaar van de game League of Legends. Met de aankondiging van eigen chips zet het bedrijf nu zijn eerste stappen richting hardware. Ook voldoet het daarmee aan doelen van de Chinese president Xi Jinping voor Chinese bedrijven. Die moeten ervoor zorgen dat het land op het gebied van technologie niet meer afhankelijk is van andere landen.
Tencent heeft onder meer chips voor toepassingen op het vlak van kunstmatige intelligentie en voor het comprimeren van videobestanden ontworpen. Ook komt er een netwerkchip voor cloudservers. Het is niet duidelijk of de chips al ergens in gebruik zijn. Tencent trekt de komende drie jaar omgerekend ruim 2,5 miljard dollar uit om zakelijke partners in de cloudsector te ondersteunen.
Met de nieuwe chips en een focus op zakelijke software lijkt Tencent ook een nieuwe inkomstenbron aan te boren. De Chinese overheid heeft er met een aantal verordeningen namelijk voor gezorgd dat de inkomsten van de gamestak zullen afnemen. Jongeren onder de 18 mogen namelijk nog maar drie uur per week gamen. Ook WeChat, een zogeheten superapp waarin gebruikers niet alleen kunnen chatten maar ook kunnen winkelen, leningen regelen en nog veel meer, ligt onder vuur. Die gesloten systemen moeten beter met andere bedrijven gaan samenwerken, vindt de Chinese overheid dat zo de macht van bedrijven als Tencent en Alibaba wil inperken.
Tencent is niet het enige bedrijf dat zich op de chipmarkt heeft gestort. Alibaba kwam eerder deze maand met een serverchip die het bedrijf zelf gaat gebruiken. Zoekbedrijf Baidu ontwikkelt al langer eigen chips en ByteDance, het bedrijf achter de filmpjesapp TikTok, werkt ook aan een chip.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier