Chinese financiële topman pleit voor staatsgestuurde virtuele munten

. © Getty Images/iStockphoto

De topman van de National Finance Association of China begrijpt dat zijn land streng wil optreden tegen Bitcoins en andere virtuele munten. Wel ziet hij mogelijkheden als ze door een overheid worden uitgegeven.

Li Lihui pleit er voor dat Chinese regulatoren virtuele munten strenger reguleren, maar ook om sommigen net wel toe te laten. China nam de afgelopen weken stappen om de opkomst van virtuele munten te verbieden. In de nasleep daarvan heeft BTCChina al laten weten dat het na 30 september stopt met traden in China. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op de koers van munten als bitcoin.

“Ik begrijp China’s maatregelen tegen virtuele munten maar het gaat vooral om de bescherming van de marktstabiliteit en de belangen van investeerders. Daarom is het nodig dat regulatoren dit soort virtuele fondsenwerving tegenhouden.” zegt Li

Li, die nu de sectorvereniging voor internetfinanciering leidt en vroeger nog voorzitter van de Bank of China was, zegt op een conferentie in Shanghai dat regulatoren wereldwijd moeten samenwerken rond digitale munten. Maar hij zet daarbij meteen de toon: overheden moeten het verschil zien tussen virtuele munten afkomstig van autoriteiten, zoals de Chinese Centrale Bank, en ‘digitale tokens’ zoals bitcoin die niet worden uitgegeven of beheerd door een onafhankelijk land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content