Chinese internetreus Alibaba gaat naar Amerikaanse beurs

© Reuters

De Chinese internetwinkel Alibaba heeft een officiele aanvraag ingediend voor een beursgang in New York. Alibaba’s beursgang kan de grootste ooit worden in de VS.

Het is nog niet bekend welk bedrag met de gang naar de beurs gemoeid zal zijn, maar analisten rekenen op mogelijk de grootste beursgang in de VS ooit. De totale marktwaarde van de online detailhandelaar wordt geschat op 168 miljard dollar, circa 120 miljard euro.

Volgens bronnen wil Alibaba een belang van circa 12 procent vrij verhandelbaar maken. Daarmee zou de beursgang een waarde hebben van zo’n 20 miljard dollar. Die van facebook bracht vorig jaar 16,4 miljard op. De grootste aller tijden was die van kredietkaartenverstrekker Visa in 2008, goed voor 17,9 miljard.

Kiezen tussen NYSE en Nasdaq

De aanvraag is de eerste stap van een proces dat waarschijnlijk enkele maanden in beslag zal nemen. Pas als de uiteindelijke datum van de beursgang in zicht komt, zal er een eerste prijs voor de aandelen bekend worden gemaakt. Alibaba zal ook nog moet kiezen of het een notering wil aan de technologiebeurs Nasdaq of aan de New York Stock Exchange.

De twee grootste aandeelhouders zijn het Amerikaanse internetconcern Yahoo met 22,6 procent en het Japanse telecomconcern Softbank met 34,4 procent. Stichter Jack Ma bezit 8,9 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content