Chinese overheid bant Windows 8

De Chinese overheid wil geen Windows 8 op overheidscomputers. De redenering daarachter zit bij de stopzetting van Windows XP.

De Chinese overheid wil geen Windows 8 op overheidscomputers. De redenering daarachter zit bij de stopzetting van Windows XP. De Chinese overheid maakte het nieuws bekend in een nota over energiebesparende producten. Al lijkt het voorlopig onduidelijk hoe dat gelinkt is aan de keuze voor Windows. Volgens Reuters, dat op zijn beurt naar het persagenschap Xinhua verwijst, moet de ban de veiligheid van de computers verzekeren nadat Microsoft de stekker uit Windows XP trok, hoewel het besturingssysteem zeer populair is in China.

Microsoft zelf reageert verrast in een verklaring en zegt dat het al langer proactief samenwerkt met de Chinese overheid. Ook blijft het bedrijf Windows 7 leveren aan overheidsklanten wanneer hier vraag naar is.

De zet wordt meteen een eerste vette kluif voor Philippe Rogge, de aftredend general manager voor Microsoft Belux verhuist deze zomer naar China om er de commerciële activiteiten van het softwarebedrijf te leiden. Voor Rogge is China echter geen onbekende. In 2008 was hij Belgisch delegatieleider op de Olympische Spelen in Peking.

China is al langer een lastige markt voor Microsoft. In 2011 liet het softwarebedrijf nog verstaan dat de Chinese computermarkt vergelijkbaar is met die van de VS. Toch haalt het bedrijf door piraterij er slechts een omzet die vergelijkbaar is met Nederland. De laatste jaren werkt het nauw samen met de overheid om hun pc’s uit te rusten met legale exemplaren van Windows. Maar de, nochtans lang aangekondigde, stopzetting van XP heeft mogelijk de Chinese autoriteiten kwaad genoeg gemaakt om de deur voor de Amerikanen dicht te slaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content