Chinese overheid deelt 5G-licenties uit aan staatsbedrijven

CHINA MOBILE De grootste telecomoperator met 849 miljoen klanten.

China heeft de licenties voor een 5G-uitrol in haar land verdeeld. Zoals verwacht gaan die naar vier Chinese overheidsbedrijven.

Operatoren China Mobile, China Unicom en China Telecom samen met staatszender China Broadcasting Network Corporation, alle vier in handen van de Chinese overheid, krijgen een 5G-licentie.

De lancering voor hun netwerk staat gepland voor 2020. Al geeft China Mobile, de grootste van de drie operatoren, aan dat het tegen eind september al in veertig Chinese steden 5G-diensten wil aanbieden, aldus Reuters. China wil 5G op grote schaal uitrollen om nieuwe technologie toe te laten, zoals zelfrijdende wagens.

De licentieverdeling is ook goed nieuws voor Huawei, dat 5G-materiaal maakt. De Telecomfabrikant kan in China haar technologie op grote schaal demonstreren. Al heeft de Chinese overheid al gezegd dat ook buitenlandse spelers, zoals Ericsson en Nokia, kunnen deelnemen aan de uitrol.

Aan de andere kant van de Oceaan kondigt Canada overigens aan dat het bijkomend 5G-spectrum wil veilen. De veiling die normaal gezien volgend jaar van start gaat, wordt aangepast om hogere frequenties voor millimeter wave spectrum toe te voegen tegen 2021 en een nieuwe frequentie tegen 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content