Chinese smartphone-maker Huawei ontkent spionagebeschuldigingen

© Reuters

De Chinese smartphone-fabrikant Huawei, waaraan voormalig Belgacom-voorzitter Michel Moll advies leverde, werd door het Amerikaans Congres beschuldigd van spionagepraktijken. Het bedrijf weerlegt de beweringen.

De Chinese smatphonemaker Huawei verweert zich tegen beschuldigingen van spionage, nadat het Amerikaanse Congres had gewaarschuwd voor de producten van Huawai wegens “banden met de Chinese geheime diensten”.

Een van de topmannen van Huawei, Guo Ping, zegt niet te kunnen begrijpen hoe men tot zo’n beweringen komt. Hij heeft het verslag van het Congres gelezen, maar kan er geen concrete beschuldigingen in terugvinden. “Indien er echte problemen aangetoond worden, zijn we natuurlijk bereid om de gepaste maatregelen te treffen om alle twijfel weg te nemen.”

De topman weerlegt ook de bewering dat Huawei marktaandeel verwerft met lage prijzen. “We doen niet aan prijsdumping”, aldus Guo Ping. “We zijn een innovatieve onderneming met duizenden patenten en hebben alleen al in het voorbije jaar 4,8 miljard dollar uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling.”

Huawei is het bedrijf waaraan voormalig Belgacom-voorzitter Michel Moll advies verleende over telecomactiviteiten. Daarbij zou hij bijna een miljoen euro hebben opgestreken. Dat zorgde in ons land voor de nodige ophef. Maar onlangs heeft Belgacom na onderzoek besloten dat Moll de corporate governance code en het daarbij horend charter van Belgacom niet heeft overtreden. Noch zou er schade zijn voor Belgacom of voor de belangen van Belgacom.

Huawei is de op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld, na Samsung en Apple. Wat betreft netwerkapparatuur moet het bedrijf alleen Ericsson laten voorgaan. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content