Chinese techreus Xiaomi sleept Amerikaanse staat voor de rechter

© Getty Images

Het Chinese technologiebedrijf Xiaomi, bij ons vooral bekend van zijn smartphones, spant een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse ministeries van Defensie en Financiën. Het bedrijf vindt dat het in januari onterecht op een zwarte lijst werd gezet door de Amerikanen.

Xiaomi noemt de zwarte lijst ‘ongrondwettelijk’ en wil dat een rechter het besluit terugdraait. Uit de rechtszaak blijkt ook dat de Amerikaanse ministers van Defensie, Lloyd Austin, en Financiën, Janet Yellen, beklaagden zijn.

‘Geen banden met Chinese overheid’

Het techbedrijf zegt dat het besluit leidt tot ‘dreigende, ernstige en onherstelbare schade als de aanduiding van kracht blijft en de beperkingen van kracht worden’, aldus documenten van de rechtbank van Columbia. Xiaomi benadrukte nog eens dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of defensie-industrie. Volgens de Verenigde Staten heeft Xiaomi, de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld, wel banden met het Chinese leger. Door de militaire zwarte lijst moesten Amerikaanse investeerders hun belangen in het bedrijf opgeven.

Onder president Donald Trump namen de Verenigde Staten een hard standpunt in tegen Aziatische bedrijven, naar verluidt vanwege de nationale veiligheid. Smartphonemaker Huawei en chipproducent SMIC stonden zo al op een andere lijst, de zogeheten entiteitenlijst. Daardoor konden Amerikaanse bedrijven geen technologie meer aan Huawei en SMIC leveren, mits ze een vergunning daarvoor hadden.

Roekeloos en oorlogszuchtig

Ook de grote Chinese oliemaatschappij CNOOC kwam op de entiteitenlijst. Dat kwam door het conflict in de Zuid-Chinese Zee, waar naast China veel andere landen aanspraak maken op delen van de zee. CNOOC voert boringen uit in dat gebied, wat volgens de Amerikanen neerkwam op ‘roekeloos en oorlogszuchtig gedrag’.

Partner Content