Chinese telco weert Cisco-apparatuur uit vrees voor spionage

© iStock
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Geen Cisco-apparatuur meer in een belangrijke Chinese backbone van China Unicom, uit vrees voor Amerikaanse spionage.

Geen Cisco-apparatuur meer in een belangrijke Chinese backbone van China Unicom, uit vrees voor Amerikaanse spionage.

De rollen zijn plots omgekeerd. Voor een keer worden niet Huawei of ZTE verdacht van spionage en het inbouwen van ‘achterpoortjes’, wel de Amerikaanse telecomfabrikant Cisco. China Unicom betrouwt de toestellen van Cisco niet meer en gooit ze uit een belangrijke Chinese backbone, China169. Dat meldt Webwereld op basis van Aziatische media.

De zet lijkt een duidelijke reactie op het Amerikaanse parlementaire rapport at leveranciers als Huawei en ZTE als staatsgevaarlijk bestempelde. Weinig later beëindigde Cisco zijn samenwerking met ZTE, omdat dat bedrijf handel zou gedreven hebben met Iran. De Chinese bedrijven hebben de aantijgingen altijd ontkend. Ze beschouwen het als spelletjes van westerse bedrijven om hun marktaandeel op peil te houden.

Dat de discussie over ‘backdoors’ in telecomapparatuur veel complexer is dan ze lijkt, mocht begin dit jaar blijken. Toen meldde een ex-securityexpert van Nortel dat de apparatuur van de Canadese telecomreus 10 jaar lang ongemerkt gepenetreerd zou zijn geweest door Chinese hackers. Ze hadden blijkbaar de paswoorden van zeven toplui, inclusief een voormalige ceo. Vervolgens infecteerden ze systemen doorheen het bedrijf met een mix van spyware en “hadden ze toegang tot alles”. Het probleem zou overigens nog acuut geweest zijn op het ogenblik dat afdelingen van Nortel aan derden werd verkocht. In die groep zitten bedrijven als Avaya, Ciena, Telefon AB LM Ericsson en Genband.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content