Chinese werknemers Apple worden nog steeds uitgebuit

. © Belga

Apple blijft zijn werknemers in China uitbuiten. Werkweken van zestig uren zijn schering en inslag in de Pegatronfabrieken. Undercoverjournalisten van BBC brachten de exploitatie aan het licht.

De werksituatie van de Chinese medewerker van Apple in de Pegatronfabrieken is nog steeds niet verbeterd. Werkweken van zestig uur zijn geen uitzondering en die zorgen er zelfs voor dat uitgeputte werknemers tijdens hun twaalf uur durende diensten in slaap vallen.Dat stelde de Britse omroep BBC na een onderzoek bij de werkmaatschappijen.

Undercoverjournalisten van de omroep gingen aan het werk bij de Pegatronfabrieken in China. Ze ontdekten onder meer dat de regels met betrekking tot leeftijd, werkoverleggen en slaapzalen stelselmatig werden geschonden. Ook voldeden ID-kaarten van werknemers niet aan de standaard die daarvoor geldt.

De BBC filmde onder meer een examen gezondheid en veiligheid waar werknemers de antwoorden van de vragen in koor schreeuwden, waarmee de kans op falen nihil is. Ook moest een van de verslaggevers achttien dagen op rij werken, ook al had hij om een vrije dag gevraagd.

In 2010 kwam er wereldwijd kritiek op Apple nadat bekend werd dat de arbeidsomstandigheden bij de grote toeleverancier Foxconn in China, die iPhones en iPads assembleert, ver onder de maat waren. Zo was de werkdruk te hoog en waren de lonen te laag. Dat leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers. Inmiddels zijn de arbeidsomstandigheden bij Foxconn verbeterd en de lonen verhoogd.

In een reactie op de uitzending van de BBC vertelde Apple dat het als geen ander bedrijf probeert om eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden te waarborgen. “We werken samen met onze toeleveranciers om dergelijke zaken aan te pakken”, aldus Apple. “En we zien ook significante verbeteringen, toch is ons werk klaarblijkelijk nooit af.” (Belga/NS)

Partner Content