Chinese wetenschappers willen ruimtepuin wegwerken met orbitale lasers

© Reuters
Sebastien Marien Stagiair Data News

Chinese wetenschappers van de Air Force Engineering University, hebben een methode uitgeschreven waarmee ze ruimtepuin rondom de aarde willen verwijderen met zogenaamde orbitale lasers.

In een paper beschrijven de onderzoekers hoe ze aan de hand van een numerieke simulatie tot de bevindingen zijn gekomen. De Chinezen stellen dat een laser aan een satelliet kan worden gemonteerd, en vervolgens zou die satelliet in een baan om de aarde worden gestuurd.

Daar zendt de laser per seconde twintig ‘nabij infraroodstralen’ uit. De wetenschappers stellen dat hun methode niet in staat is om bijvoorbeeld inactieve satellieten weg te werken, maar blijkbaar zou ze wel erg efficiënt zijn in het verwijderen van kleinere deeltjes.

Verschillende benaderingen

Veel geleerden buigen zich momenteel over het probleem van puin en afval dat zich ophoopt rondom de aarde. De half miljoen deeltjes die in een baan om de aarde zweven, vormen een rechtstreekse bedreiging voor elke bemande en onbemande ruimtemissie die wordt ondernomen.

In het verleden heeft bijvoorbeeld een ISS-ruimtevaarder in een noodgeval met ruimtepuin het ruimtestation moeten verlaten. Precies daarom worden tal van benaderingen door de wetenschap uitgewerkt. Zo wil men onder meer ruimtepuin opvangen, uit een baan om de aarde sturen of neerschieten vanaf de aarde.

Welke aanpak de meest efficiënte is, is voorlopig moeilijk te zeggen. Deskundigen zijn steeds meer van mening dat een combinatie van verschillende methodes, de meest doeltreffende manier zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content