Chinese Xiaomi is derde grootste smartphonefabrikant ter wereld

© Reuters

De Chinese smartphoneproducent Xiaomi is sinds kort de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt. Het bedrijf verkocht vorig jaar 61,1 miljoen toestellen. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover 2013, toen het 18,7 miljoen smartphones aan de man bracht.

Dat heeft Lei Jun, de oprichter en topman van Xiaomi, meegedeeld op zijn officiële microblog.

De inkomsten van het bedrijf bedroegen vorig jaar 74,3 miljard yuan (10 miljard euro), meer dan dubbel zoveel als in 2013. Over winstcijfers zegt Lei Jun niets.

Onlineverkoop

Xiaomi is een snelgroeiende Chinese onderneming, die haar smartphones vooral online verkoopt. De voorbije jaren breidde ze uit naar zeven landen en regio’s buiten het thuisland, waaronder Taiwan, Zuid-Oost-Azië en India.

Voor 2015 worden nog extra buitenlandse markten aangekondigd, zo schrijft The Wall Street Journal.

Meer waard dan Uber

In december haalde Xiaomi meer dan 1 miljard dollar op in een financieringsronde, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op meer dan 46 miljard dollar. Daarmee overtreft de in 2010 opgerichte start-up andere bekende starters als bijvoorbeeld de taxidienst Uber.

In 2013 vestigde Xiaomi een indrukwekkend verkooprecord: 100.000 smartphones in 90 seconden.

Op 4 januari lanceert het bedrijf een nieuw smartphonemodel, de Redmi 2. En op 15 januari volgt nog een belangrijke productlancering. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content