Chipbakker NXP schrapt 4.500 banen

Het Nederlandse NXP schrapt wereldwijd ongeveer 4.500 banen: zowat 15 procent van het totale personeelsbestand.

Het Nederlandse NXP schrapt wereldwijd ongeveer 4.500 banen: zowat 15 procent van het totale personeelsbestand.

[Eind augustus werd het al duidelijk] dat NXP fors in zijn organisatie ging snijden. De Nederlandse chipfabrikant gaf vanmorgen meer details vrij over de reorganisatieplannen. Het grootste deel van de productie verhuist naar Hamburg en naar Nijmegen. In Nijmegen gaat de oudste fabriek wel dicht, waardoor er 700 mensen hun job verliezen. In het hoofdkantoor en het onderzoekscentrum in Eindhoven verdwijnen nog eens 250 banen. In totaal zullen in Nederland de komende twee jaar ongeveer 1.300 banen verdwijnen.

Als oorzaken van de problemen schuift NXP de zwakke dollar naar voor en een ingestorte chipmarkt. Het merendeel van de kosten wordt gemaakt in euro’s, terwijl afnemers de chips in dollars betalen. In totaal wil NXP via de reorganisatie meer dan 390 miljoen euro besparen.

NXP is de voormalige chiptak van Philips, die in 2006 werd verkocht aan enkele investeringsmaatschappijen. Philips houdt nog steeds een belang van 19,9 procent. Een joint-venture van NXP met STMicroelectronics werd onlangs door die laatste opgeblazen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content