Chipbakkers doen het beter dan verwacht

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

ASML en Intel hebben het afgelopen kwartaal iets beter dan verwacht gepresteerd en laten doorschemeren dat het ergste van de crisis voorbij is.

ASML en Intel hebben het afgelopen kwartaal iets beter dan verwacht gepresteerd en laten doorschemeren dat het ergste van de crisis voorbij is.

Vergis je niet: zowel de grootste fabrikant van computerchips ter wereld (Intel) als een van de belangrijkste chipmachinefabrikanten (ASML) hebben het afgelopen kwartaal wel met verlies afgesloten. Maar het goede nieuws is dat ze allebei wél beter presteerden als waar analisten van uitgingen.

In het geval van Intel was het nettoverlies van 398 miljoen dollar een rechtstreeks gevolg van de recordboete van 1 miljard euro aan de Europese Commissie. Intel ziet zelfs een duidelijke heropleving in de pc-markt bij particulieren.

Bij chipmachinefabrikant ASML was het kwartaalverlies van 104 miljoen euro kleiner dan verwacht. In een persbericht geeft ASML aan dat het orderboekje wél weer vol loopt, waardoor het in het derde kwartaal een omzet denkt te kunnen realiseren van 450 miljoen euro. Tegen het einde van het jaar moet daardoor weer het break-even punt bereikt worden.

Via een nieuwe stap richting verdere verkleining en verbetering van computerchips, wil ASML ook op technologisch vlak de crisis verder bestrijden. Volgend jaar moeten de zogeheten EUV-toestellen (Extreme Ultraviolet) in massaproductie gaan. Met EUV kan ASML de Wet van Moore – de trend naar krachtigere, meer energiezuinige maar toch betaalbare chips – met nog minstens 10 jaar ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content