‘Chipfabrikant NXP wil naar de beurs’

De Nederlandse chipfabrikant NXP, voortgekomen uit de voormalige chipdivisie van Philips, heeft plannen om naar de beurs te gaan.

De Nederlandse chipfabrikant NXP, voortgekomen uit de voormalige chipdivisie van Philips, heeft plannen om naar de beurs te gaan.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van bronnen. De beursgang die dit jaar zou moeten plaatsvinden levert NXP minstens 1 miljard dollar op (ongeveer 748 miljoen euro). De opbrengst gebruikt de onderneming voor de vermindering van zijn schuldenlast.

NXP heeft vijf banken ingeschakeld om de beursgang te begeleiden, waaronder Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank. NXP wilde geen commentaar geven. “Wij gaan niet in op geruchten en speculaties”, aldus een woordvoerster.

De huidige eigenaren, de investeringsmaatschappijen KKR, Silverlake, Alpinvest, Bain Capital en Apax Partners, namen in 2006 een gezamenlijk belang in NXP over van Philips van 80,1 procent. Philips heeft nog ongeveer 20 procent van de aandelen in handen. De omzet van de halfgeleiderproducent uit Eindhoven daalde in 2009 tot 3,8 miljard dollar van 5,4 miljard dollar in 2008.

Het grootste deel van de omzet haalt het bedrijf uit Nederland en China. De onderneming moet het vooral hebben van grote afnemers zoals Nokia, Bosch, Philips en Sony. NXP, een belangrijke werkgever in de omgeving van Nijmegen, heeft wereldwijd 29.000 mensen in dienst verspreid over meer dan 30 landen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content