Chipinvesteringen namen duik

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Wereldwijd werd haast 12 procent minder in chipproductiemateriaal geïnvesteerd in 2013, aldus Gartner, ondanks een stijging in het vierde kwartaal.

Gartner’s ‘ ‘Market share: Semiconductor manufacturing equipment, worldwide, 2013’ noteerde voor het tweede jaar op rij een daling in de wereldwijde omzet van chipproductiesystemen, tot 33,8 miljard dollar (-11,5%). Systemen voor de productie en bewerking van siliciumschijven deden het wel beter, maar de leveranciers van afhandelingssystemen leden omzetverminderingen tot 40 procent (onder meer ook door ongunstige dollar/yen koersen).

De top drie deden het nog het best, met marktleider Applied Materials goed voor 5,5 miljard dollar omzet (-1%). Dank zij goede verkoop in lithografie-systemen (en ondanks een beperkte omzet in E-UV systemen) wist het Nederlandse ASML een omzet van 5,3 miljard dollar te boeken (+8,5%). Het bedrijf viert overigens dit jaar zijn dertig jarig bestaan. Op plaats drie staat nu Lam Research (VS), met 3,2 miljard omzet (+12,7%), dat daarmee over Tokyo Electron (-27,5%) sprong.

Met deze cijfers wordt ook duidelijk hoe de kleinere bedrijven meer uit de markt worden gedreven en steeds meer wordt gesteund op een beperkt aantal bedrijven, die in staat zijn de voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling op te brengen. De top tien neemt nu al 70 procent van de marktomzet voor zijn rekening (+2% ten opzichte van 2012) en de top drie is al goed voor haast een derde van de markt!

Stagnatie en groei

Uit de cijfers blijkt tevens een erg selectief koopgedrag van de chipproducenten, in functie van de markt. Zo werd in het laatste kwartaal wel een stijging genoteerd voor materiaal bestemd voor de productie van geheugenchips, maar dat kon de algemene daling niet counteren, stelt Gartner. Zo drukte de vermindering van investeringen in ‘logic’-gerichte installaties (zoals voor de productie van microprocessoren) te zeer op de markt, wat dan weer het gevolg was veranderingen in het aankoopgedrag (lees: minder computers). Het is niet zonder reden dat Intel heeft beslist zijn nagelnieuwe multi-miljard installatie in Arizona (VS) leeg te laten staan…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content