Chipmaker NXP schrapt 900 banen

Bij NXP, de Nederlandse chipfabrikant, verdwijnen wereldwijd 700 tot 900 arbeidsplaatsen. De banen verdwijnen vooral in Europa.

Bij NXP, de Nederlandse chipfabrikant, verdwijnen wereldwijd 700 tot 900 arbeidsplaatsen. De banen verdwijnen vooral in Europa.


NXP liet aan technologieblog Tweakers.net weten dat de ontslagen het gevolg zijn van de haperende economie. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetdaling van 3 tot 9 procent. Naast het schrappen van 700 tot 900 banen, zal het bedrijf ook bezuinigen op it-kosten, op het inhuren van externe consultants en op de reiskosten van het personeel.


In Nederland sneuvelen er 90 functies in Eindhoven en 60 functies bij de vestiging in Nijmegen. Naast medewerkers die vrijwillige vertrekken door pensionering of einde van een tijdelijk contract, zal het ook gaan om gedwongen ontslagen. De bezuinigingsplannen moeten nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van NXP.


Ondanks de bezuinigingen wil NXP blijven investeren in onderzoek. “In de onderzoeksafdeling willen we juist investeren”, zegt een woordvoerder. “Daar zorgen we juist voor 25 nieuwe banen.”


NXP Semiconductors met hoofdkwartier in Eindhoven werd opgericht in 2006 en is een voormalige divisie van elektronicaconcern Philips.

Partner Content