Chipmarkt floreert mede dankzij Atom

Hoewel de halfgeleidermarkt het in het derde kwartaal ook zonder Atom goed gedaan zou hebben, is het effect van de Intel-chip opvallend.

Hoewel de halfgeleidermarkt het in het derde kwartaal ook zonder Atom goed gedaan zou hebben, is het effect van de Intel-chip opvallend.

In het derde kwartaal van 2008 groeide de chipverkoop (in eenheden) met 14 procent tegenover vorig kwartaal en met 15,8 procent tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De cijfers zijn afkomstig van analistenkantoor IDC. De Intel Atom-chip, voor ultramobiele pc’s (umpc’s) of ‘netbooks’, gaf de groei een boost. Zonder Atom zou de groei respectievelijk 8,3 procent en 8,7 procent bedragen.

De omzet van de chipmarkt groeide met 7,6 procent in vergelijking met het vorige kwartaal en 4,1 procent jaar-op-jaar, tot 8,3 miljard dollar.

Intel blijft de markt overheersen met een aandeel van 80,8 procent. AMD zakte lichtjes tot 18,5 procent. VIA Technologies haalde 0,6 procent. AMD biedt het meeste weerwerk op de desktopmarkt, met een aandeel van 26,4 procent. Maar op de mobiele pc-markt en de server/workstation-markt is het al Intel wat de klok slaat. De marktaandelen van de chipreus liggen er boven de 85 procent.

De analisten van IDC hebben dan wel hun groeivooruitzichten voor dit jaar naar boven bijgesteld, mede dankzij de sterke prestaties van Atom, toch maken ze zich zorgen over het jaar dat komen gaat. Het analistenbureau verlaagt voor 2009 zelfs zijn vooruitzichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content