Chipmarkt zakt met 3 procent in 2012

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De omzet in de semiconductor markt in 2012 daalde met drie procent, aldus Gartner. De analisten noteren ook weinig opbeurende vooruitzichten.

De omzet in de semiconductor markt in 2012 daalde met drie procent, aldus Gartner. De analisten noteren ook weinig opbeurende vooruitzichten.

De verhoopte heropleving in de semiconductor markt in de tweede helft van 2012 bleef uit, waardoor Gartner een daling ziet in de wereldwijde omzet met 3 procent, van 307 miljard dollar in 2011 tot 298 miljard in 2012. De top 25 van de chipleveranciers zagen hun omzet iets meer dan het gemiddelde dalen (-4,2%) en hebben een iets kleiner totaalaandeel in de markt (68,2% versus 69,2% in 2011).

De terugval kan worden toegeschreven aan de algemene economische toestand, evenals grote voorraden, aldus Gartner. Het zwaarst getroffen zijn leveranciers in de pc-wereld, want “de pc-business, normalerwijze een groeifactor, zat in een dalende lijn voor het eerst in veel jaren”, aldus Steve Ohr, research director bij Gartner. “De productie van pc’s daalde met 2,5 procent in 2012. Zelfs de smartphonepletwals begon tekenen van maturiteit te vertonen, hoewel het de sterkste groeifactor inzake omzet bleef.”

Dat alles weerspiegelt zich in de cijfers van individuele bedrijven, zoals Intel, waar volgens Gartner de omzet met 2,7 procent daalde (maar het marktaandeel op 16,6 procent piekte). Ook voor nummer twee, Samsung Electronics, ziet Gartner een daling van de omzet, met 8,7 procent, door een terugval in onder meer Dram en NAND-flash chips. Stijgers waren dan weer Qualcomm (+29,6%) en Broadcom (8,8%) dank zij de groei van smartphones.

Niet alleen bleef de heropleving in de tweede helft van het jaar uit, maar op basis van de cijfers van het vierde kwartaal voorspelt Gartner nog bijkomende dalingen.

Partner Content