Chipontwikkelaar AsicAhead verhoogt kapitaal met 900.000 euro

Het Belgische AsicAhead, gespecialiseerd in chips voor draadloos internet, heeft in de voorbije dagen een kapitaalverhoging van 900.000 euro verzekerd. Dat was dringend nodig om z’n nieuwe chips af te werken.

Het Belgische AsicAhead, gespecialiseerd in chips voor draadloos internet, heeft in de voorbije dagen een kapitaalverhoging van 900.000 euro verzekerd. Dat was dringend nodig om z’n nieuwe chips af te werken.

Het zijn beslissende weken voor AsicAhead, de Limburgse ontwikkelaar van chips voor draadloos internet. De chips van AsicAhead, die een breed gamma van frequenties aankunnen, zijn herontworpen toen stichter-hoofdontwerper Frank Op ’t Eynde vorig jaar opstapte. Er blijven echter technische problemen. Daardoor tekenen de warranthouders niet in op de kapitaalverhoging met vier miljoen euro, die eind 2006 was overeengekomen. Dat meldt Trends deze week.

Ook een kapitaalverhoging van 1,5 miljoen door de warranthouders, tegen een lagere prijs, ging in december niet door. In de voorbije dagen is nu een kapitaalverhoging van 900.000 euro getekend, zegt een goede bron. Daarmee moet AsicAhead tegen eind maart de chips afwerken. De deadline is cruciaal, want AsicAhead dreigt te laat te komen op de Wimax-markt, de nieuwe standaard voor draadloze breedbandnetwerken waarvoor de chips bedoeld zijn.

De nieuwe kapitaalverhoging impliceert een prijs van 0,41 euro per aandeel, in plaats van de 1,31 euro uit 2006. Toen investeerden Capital-E en een reeks bestaande aandeelhouders, waaronder LRM, Allegro Investment Fund en een aantal business angels, samen 4 miljoen euro in AsicAhead. Dat bedrag kwam bovenop ruim 2 miljoen euro uit eerdere kapitaalrondes.

De investeerders van die laatste ronde onderhandelden een antiverwateringsclausule, wat erop neerkomt dat vooral de stichters (Frank Op ’t Eynde en Joan Ceuterick) en investeerders van het eerste uur hun aandeel nu zien verwateren. Capital-E passeert, net als de andere investeerders van eind 2006, ook eerst langs de kassa als AsicAhead zou worden geliquideerd, zegt onze bron. Het verhaal werd ons elders bevestigd.

De tijd dringt. “Vorig jaar was er de race om in de testprojecten te zitten. Time to market was kritisch. Daarna kwamen prestaties en stabiliteit. Nu zitten we in de fase waar prijs beslissend wordt. Dit is het bepalende moment. Tegen eind dit jaar verwachten we een ruime keuze aan Wimax-producten in de groothandel”, zegt Mike Seymour, vicepresident voor Wimax Partnerships van AlcatelLucent. Juniper Research voorspelt tegen eind 2013 meer dan 80 miljoen Wimax-gebruikers, vooral in Azië.

Gedelegeerd bestuurder Luc De Mey van AsicAhead wou de afgelopen weken geen commentaar geven. AsicAhead concurreert onder meer met NXP (ex-Philips), Maxim en Sierra Monolithics en werkt samen met het Israëlische Runcom en het Franse Sequans (waarin AlcatelLucent investeert). Het Wimax-spectrum is afhankelijk van nationale toewijzing en Wimax wordt op uiteenlopende frequenties gebruikt. Multibandapparatuur, zoals AsicAhead die wil helpen maken, zou daardoor in principe op een grotere afzet kunnen rekenen. Maar dan moeten de technische problemen met de chips wel worden opgelost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content