Chirec onthult zijn ‘Innovative Hospital Datacenter’

. © .
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De nieuwe Delta-site van het Brusselse Chirec-ziekenhuis die dit weekend werd ingehuldigd, is een pareltje op technologisch en IT-vlak. Een korte rondleiding door de eigenaar, samen met CIO Olivier Remacle.

Enkele cijfers die de omvang van het project illustreren: 140.000 m² verdeeld over zeven verdiepingen, 500 bedden, 4300 medewerkers en een bouwbudget van 314 miljoen euro. Op IT-vlak wordt sterk ingezet op twee grote pijlers: enerzijds het toenemende belang van IT in de verschillende afdelingen (anesthesie, operatiekwartier, follow-up van de patiënt enz.), en anderzijds de algemene veiligheid en het comfort van de patiënt. “We hebben geprobeerd om opportunisme en langetermijnvisie met elkaar te verzoenen”, valt CIO Olivier Remacle met de deur in huis. “Onze bedrijfsstrategie is zowel flexibel, realistisch als vernieuwend. Het moest dus een ultramodern digitaal ziekenhuis worden, waar de patiënt centraal staat. Deze technologische basis biedt ons een groeiperspectief van minstens een tiental jaar.””

Olivier Remacle CIO van Chirec.
Olivier Remacle CIO van Chirec.© .

Om veiligheidsredenen werden alle elementen ontdubbeld: niet alleen op IT-vlak en in het datacenter, maar ook de stroom- en watertoevoer, de airconditioning, de brandveiligheid enz.

Wat IT betreft, hebben we samen met Engie Cofely een gloednieuw datacenter gebouwd, een samenwerking die kadert in een vierjarencontract. Het 200 m² grote datacenter heeft een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,6 (en op termijn wellicht 1,4) en een beschikbaarheid van 99,980%, of ‘near level 3’. In eerste instantie staan er 56 serverkasten, goed voor een bezetting van 35%. In de tweede helft van 2018 wordt in het kader van een ‘infrastructure-as-a-servicecontract’ een tweede, externe datacenter ondergebracht bij Cofely in Spy (Namen), verbonden via WAN-lijnen met een snelheid van 10 Gbit/s.

De site telt 12.000 netwerkaansluitingen, 850 wifitoegangspunten, 740 km bekabeling, 92 km glasvezelkabels en 58 LAN-netwerkchassis, met wifitelefoonnet. Het pc-park bestaat uit 1500 toestellen, 60 all-in-one-pc’s en 250 mobiele pc’s.

We zetten voor de nieuwe site volop in op digitalisering. Zo omvat het operatiekwartier 35 operatieruimtes met digitaal videobeheer (de videobeelden worden omgezet naar IP-streams om ze te kunnen delen), twee nieuwe radiotherapietafels (met 15 servers en 2 appliances) en twee innoverende operatieruimtes. In de nabije toekomst overweegt het ziekenhuis de implementatie van een ‘medical body area network’ (BAN), het gebruik van wearable medical BAN en radiologie met 4K-beelden op een beeldscherm van 64 inch.

Recent mocht het Chirec de ‘Prix de l’Innovation Patient Numérique 2017’ in ontvangst nemen (een platform dat focust op het uitwisselen van ervaringen over de evolutie in de medische en de ziekenhuiswereld) voor het project Chirec Innovative Hospital Datacenter. De prijs beloont het beste project in de Belgische gezondheidszorg op het vlak van technologische of gebruiksinnovatie.

Ook in andere Belgische steden lopen momenteel grote ziekenhuisprojecten. Zo moet in Charleroi het nieuwe Grand Hôpital de deuren openen in 2020. In het eerste Data News-nummer van het nieuwe jaar kunt u overigens een interview lezen met CIO Pierre Jacmin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content