Chirurg voert operatie uit met Google Glass

© Google
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een Spaanse chirurg heeft voor het eerst een patiënt geopereerd met behulp van de Google-bril. De ingreep was live te volgen op internet, wat collega-chirurgen van overal ter wereld in staat stelde raadgevingen te doen.

De augmented reality-bril van Google – waarmee je rechtstreeks in je gezichtsveld digitale informatie kunt laten projecteren, en waarmee je foto’s en filmpjes kan schieten – is dit jaar nog niet verkrijgbaar voor consumenten, maar wel al voor ontwikkelaars en andere professionals.

Bijvoorbeeld voor mensen uit het medische veld, want een chirurg uit Madrid heeft het gadget zopas gebruikt tijdens een kraakbeentransplantatie. Hij maakte gedetailleerde opnamen van de ingreep, en liet mensen van overal ter wereld live meekijken. Dat stelde collega-chirurgen in staat om in real-time raadgevingen te doen.

In de medische wereld wordt alvast enthousiast gereageerd op de mogelijkheden van de Google-bril, die in 2014 uitgebracht wordt voor commercieel gebruik. Toch weerklinkt er ook veel kritiek op het gadget, omdat je er ten allen tijde filmpjes mee kan maken, wat schendend kan zijn voor de privacy.

Maar Google lijkt bezorgd te zijn om de privacy van gebruikers. De zoekgigant heeft al gezegd ervoor te willen zorgen dat Glass niet zomaar in alle omstandigheden gebruikt kan worden. Ook weigerde Google al apps met porno en gezichtsherkenning (waarmee je mensen kan ‘screenen’ op sociale media met behulp van gezichtsherkenningstechnologie).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content