Chromebooks worden populair op Amerikaanse zakelijke markt

In de VS zijn Chromebooks vandaag goed voor bijna tien procent van de zakelijke computermarkt. Vooral Apple moet terrein prijsgeven.

In de VS zijn Chromebooks vandaag goed voor bijna tien procent van de zakelijke computermarkt. Vooral Apple moet terrein prijsgeven.

De zakelijke markt geeft een heel ander beeld dan de cijfers die we gewoonlijk zien van de totale computerverkoop. Zo werden er in de VS tussen januari en november 14,4 miljoen toestellen (dekstops, notebooks, tablets) verkocht. Dat zijn er 25,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar zegt marktonderzoeker NPD.

Terwijl de doorsnee consument zijn desktop aan de kant schuift, werden er in de VS 8,5 procent meer desktops verkocht aan zakelijke klanten. Wel zakt hun aandeel op de computermarkd want andere toestellen stegen feller. Zo zien we een stijging in het aantal notebooks met 28,9 procent. Bij tablets is er een toename van 49 procent.

Wat daarbij opvalt is de spectaculaire opmars van de Chromebook. De lichte laptop op het besturingssysteem van Google zag zijn marktaandeel stijgen van 0,2 naar 9,6 procent. Ook Android tablets doen het niet slecht. Zij zien hun marktaandeel stijgen van 4,2 procent naar 8,7 procent. Samen zijn beide toestellen goed voor 1,76 miljoen exemplaren, vorig jaar waren dat er vierhonderdduizend.


Bron: NPD

Het aandeel van Windows tablets verdrievoudigde van 0,8 procent naar 2,2 procent maar tegelijk daalde dat van de laptops op Windows van 42,9 naar 34,1 procent. Apple zag het belang van zijn notebooks op de totale zakelijke computermarkt zakken van 2,6 naar 1,8 procent. Ook de iPad zakte licht van 17,1 procent naar 15,8 procent. Al blijft het toestel nog wel goed voor 59 procent van de tabletmarkt volgens NPD.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content