Cisco komt met UCS-aanbod voor KMO’s

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Cisco verbreedt het ‘unified computing system’ (UCS) portfolio. Zo komt er met UCS Mini ook een aanbod op maat van kleinere ondernemingen.

Vijf jaar na de lancering van het ‘unified computing system’ aanbod, breidt netwerkbedrijf Cisco het UCS-portfolio danig uit. Uiteraard gaat dat gepaard met een technologie-upgrade zoals een opfrissing van de Intel-cpu’s: de vierde generatie al van UCS-blades en -servers. De management software voor end-to-end beheer van alle componenten in een datacenter (UCS Director) wordt daarnaast flink onder handen genomen, maar uiteraard worden ook nieuwe servers gelanceerd.

Nieuwe M-reeks

De nieuwe M-reeks is een modulair opgebouwd aanbod dat een antwoord moet bieden op nieuwe workload-vereisten bij klanten. Het gaat dan om cloud-scale computing voor analytics. “In die wereld heb je meerdere servers nodig om één toepassing voor meerdere klanten te kunnen draaien. Deze modulair opgebouwde oplossing is ons antwoord op die vraag”, zegt Hugues De Pra, head of architecture, data center & virtualisation bij Cisco BeLux. “Het innovatieve eraan is dat we dankzij onze virtuele interfacekaart exact kunnen mappen tussen de rekenkracht die een cpu nodig heeft en de capaciteit die netwerk en storage kan leveren”, aldus De Pra.

Die modulaire aanpak moet resulteren in aanzienlijke energie- en kostenbesparingen, maar ook een kleinere fysische omvang en heel wat minder kabels in een datacenter. Dit aanbod is dan ook hoofdzakelijk bedoeld voor de grotere datacenters, en de cloudproviders en outsourcers van deze wereld.

KMO beter bedienen

Voor ons land is vooral de introductie van UCS Mini belangrijk. “Heel wat van onze kmo-klanten willen starten met weinig servers en zijn niet bereid om meteen te investeren in een volledig framework. Aan de andere kant willen ze wél de flexibiliteit van onze UCS-serveroplossingen. Met UCS Mini kunnen we hen dat nu bieden”, vertelt De Pra.

Tot voor kort waren kmo’s verplicht om voor die enkele servers toch twee externe controllers aan te kopen: een extra kost, maar ook extra fysische ruimte in het datacenter. Die controllers zijn nu in UCS Mini geïntegreerd. Een kmo-klant kan met andere woorden nu starten met één UCS Mini die zowel netwerk, het compute-gedeelte, storage als virtualisatie omvat, en die tot 8 blades kan gaan. “Voor veel kmo-klanten is dat al meer dan genoeg. Al kunnen ze natuurlijk met twee chassis werken en zo naar meer servers gaan”, aldus nog De Pra.

IDC zet Cisco momenteel wereldwijd op de tweede plaats in x86 blade servers – ook in België is dat volgens De Pra reeds het geval. In de Verenigde Staten is Cisco ondertussen wel al de grootste in blade servers, uitgedrukt in omzet. In aantal verscheepte units is HP er wel nog de grootste. “Toen we vijf jaar geleden UCS lanceerde, stonden we nog nergens. In al die tijd hebben we toch een mooi parcours gereden”, besluit Hugues De Pra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content