Cisco presenteert strategie rond ‘software defined networking’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op Cisco Live heeft het netwerkbedrijf zijn strategie voorgesteld rond ‘software defined networking’ (sdn). De technologie wordt ondergebracht in wat Cisco het ‘open network environment’ noemt.

Op Cisco Live heeft het netwerkbedrijf zijn strategie voorgesteld rond ‘software defined networking’ (sdn). De technologie wordt ondergebracht in wat Cisco het ‘open network environment’ noemt.

‘Software defined networking’ (sdn) is een van de nieuwste buzz words in telecom en netwerking. “Je kan gerust stellen dat we midden in een hype cycle zitten”, zei Shashi Kiran, senior director data center, cloud and switching solutions bij Cisco. Hij kwam op de Cisco Live gebruikersconferentie in San Diego de strategie toelichten rond sdn; wat kort door de bocht staat voor het virtualiseren van netwerken (naar analogie met bijvoorbeeld storage). Naar die strategie werd toch al eventjes uitgekeken, aangezien concurrenten als HP, Juniper en Brocade eerder al sdn-producten aankondigden.

Sommige analisten denken zelfs dat sdn (met onderliggend de OpenFlow-technologie) tot gevolg kan hebben dat netwerken ‘commodity’ worden wat een negatieve invloed kan hebben op de marges van marktleider Cisco. “Netwerken ‘commodity’? Geen sprake van, in netwerken is er nooit een ‘one size fits all’ geweest en dat gaat ook niet gebeuren met sdn”, zei David Ward, vp engineering.

Open Network Environment Concreet lanceert Cisco het ‘open network environment’: daarin komen sdn-oplossingen, maar ook andere technologie die toelaat om routers en switches te ‘programmeren’. Belangrijk is de introductie van de ‘open network environment platform kit’ (onePK): een nieuw ontwikkelingsplatform voor alle netwerkbesturingssystemen (IOS, IOS-XR en NX-OS). Het gaat om een homogene oplossing met heel wat api’s om via softwareupdates intelligentie in het netwerk te brengen.

“Dit is op zich geen sdn, maar gebruikt bestaande hardware als een hefboom. De industrie denkt dat OpenFlow en sdn uitsluitend over de opsplitsing van het ‘control plane’ en ‘forwarding plane’ gaat, maar wij zien het breder als het programmeren van netwerken om ze intelligenter te maken. Wij gaan voor ‘multi layered programmability’: dat wordt onze grote differentiator”, aldus Kiran.

Binnen het ‘open network environment’ komen daarnaast ook proof-of-concept controller software voor sdn-research, een OpenFlow-agent voor Catalyst-switches én ‘overlay virtual networks’. Vanaf het vierde kwartaal mogen we de eerste trials en oplossingen verwachten. Nog volgens Kiran gaat het om “een transitie van meerdere jaren.”

Fundamentele verandering Even later kwam David Ward, vp engineering, de lancering nog verder toelichten en het belang kaderen. “Sinds de jaren ’60 wordt de ‘state’ van een router of switch bewaard in een config-file. Aan dat principe is nooit geraakt. Nu wordt het voor het eerst mogelijk om die ‘state’ te programmeren en zelfs los te koppelen. Dat is een fundamentele verandering en de belangrijkste wijziging voor routers sinds de afgelopen 20 jaar”, aldus Ward.

Overigens omarmt OnePK naast OpenFlow ook OpenStack: een open source oplossing om een ‘stack’ van applicaties en protocollen voor een cloud computing omgeving. OnePK wordt bij Cisco een nieuwe certificatie. Waarom het dan zo lang duurde vooraleer Cisco duidelijkheid bracht rond sdn?

“We wilden geen halfslachtig antwoord geven op de vragen rond OpenFlow en OpenStack. We wilden de puzzel eerst helemaal leggen en met oplossingen komen die niet alleen voor de klanten goed zijn maar waar Cisco ook kan achter staan”, aldus nog David Ward.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content