Cisco toont videoconferencing met robots

Videoconferencing kan ook mobiel. Cisco brengt samen met iRobot een videoscherm op de markt dat zelfstandig kan rondrijden.

Videoconferencing kan ook mobiel. Cisco brengt samen met iRobot een videoscherm op de markt dat zelfstandig kan rondrijden. De technologie achter de Ava 500 is dezelfde als die achter de iRobot Roomba stofzuigers, de toestellen die automatisch hun weg vinden door je woonkamer. Daar bovenop staat een EX60 21,5-inch HD-scherm en een webcam met Cisco-technologie. Als gebruiker kan je het toestel ergens naartoe sturen, maar de beweging gebeurt automatisch. Het gaat om een gezamenlijk marketinginitiatief van iRobot en Cisco om het toestel op de markt te brengen.

Het hoofddoel van de robot is om overbodige reizen te beperken. Wie in Brussel zit en een fabriek in China wil inspecteren, logt gewoon in op de robot ter plaatse. Het toestel haalt één meter per seconde en kan tot zes uur communiceren vooraleer het zichzelf weer gaat opladen.

Een exact prijskaartje is er nog niet, maar tijdens de presentatie lieten Cisco en iRobot weten dat de maandelijkse leasingprijs op 2.000-2.500 dollar per maand zou liggen. “Maar die kost is relatief laag als je kijkt naar de reistijd en kosten die je uitspaart” nuanceert Dave Evans, chief futurist van Cisco.

Beperkingen De Ava 500 kan volgens Cisco over kleine hellingen en hobbels die je in een fabriek kan terugvinden. Al heeft het toestel wel nog ernstige beperkingen. Zo heb je een Ava 500 nodig per verdieping want een lift, laat staan trappen, kan het toestel niet gebruiken. Tijdens een korte demo ging het toestel bovendien fel heen en weer toen het over een kabel reed.

We vragen ons af of het niet efficiënter en goedkoper is om een extra werkkracht in te huren die met een webcam de fabrieksvloer of kantoren afgaat. Maar volgens Evans kan je dan geen vertrouwelijke gesprekken voeren. De Ava 500 is ongetwijfeld iets wat we binnen enkele jaren in grote multinationals, zeker met grote productieplaatsen, zien opduiken, maar we blijven sceptisch over de efficiëntie van de eerste versie van het product.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content