Cisco zet wireless en wired op één platform

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op de eerste dag van de gebruikersconferentie Cisco Live in Londen, stelde de netwerkgigant een nieuwe architectuur voor die draadloze en bekabelde netwerken samenvoegt.

Het gaat om een volledig nieuwe architectuur die vertrekt vanuit een eigen ASIC (Application Specific Integrated Circuit) oftewel een chip. Die chip integreert de switching, het beheer en de services van zowel het bekabelde netwerk als het draadloze. “De bedoeling is echt dat onze klanten hiermee slechts één netwerk meer hoeven te creëren, wat het werk voor de it-afdeling simplificeert. Diensten, gebruikers, en policies hoeven niet meer apart gedefinieerd te worden voor wired en wireless”, verduidelijkte Rob Soderbery, senior vice president en general manager van Cisco’s Enterprise Networking Group.

Hij stelde meteen ook de eerste twee producten voor die gebaseerd zijn op deze ‘unified access’ chip die volgens Cisco het verschil moet maken met de directe concurrentie. Om te beginnen is dat de Catalyst 3850 switch die overigens aan dezelfde prijs als de voorganger (3750-X) verkocht zal worden. In deze nieuwe switch zal draadloos en traditioneel netwerkverkeer afgehandeld worden door hetzelfde ‘data plane’. De ingebouwde 40 Gbps wlan-controller ondersteunt tot 50 access points en 2.000 clients. Dat moet beheerders toelaten om diensten eenvoudiger en consistent uit te rollen over een bekabelde en draadloze verbinding. Het tweede product dat volgens de nieuwe architectuur opgebouwd is, is de 5760 wlan-controller (60 Gpbs) die tot 1.000 access points en 12.000 clients ondersteunt.

Software defined networking

Het platform draait onder het IOS-XE besturingssysteem waarbij de interfaces geopend worden via de OnePK-kit. Die ontwikkelaarskit waarlangs switches en routers ‘geprogrammeerd’ kunnen worden, stelde Cisco vorig jaar al voor en kadert in de hele ‘software defined networking’ trend.

Soderbery verduidelijkte dat het de bedoeling is dat het nieuwe ‘unified access data plane’ ook doorgetrokken zal worden naar de rest van het switching-aanbod zoals de Catalyst 6500 en 4500 productlijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content