Citymesh boort vers kapitaal aan

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Jurgen Ingels en Michel Akkermans stoppen een half miljoen euro in Citymesh.

Jurgen Ingels en Michel Akkermans stoppen een half miljoen euro in Citymesh, het Brugse bedrijfje dat met zijn communicatieverbindingen de olieramp in de Golf van Mexico helpt te bestrijden. “De timing is toeval”, zegt Jurgen Ingels. “Die kapitaalverhoging was al veel langer gepland.”

Het geld dat businessangels Jurgen Ingels en Michel Akkermans in Citymesh stoppen, brengt het kapitaal van de Bruggelingen op 1,05 miljoen euro. Bovenop komt er nog een lening van 150.000 euro via ING Bank, gesteund door de waarborgregeling van de Participatiemaatschappij Vlaanderen.

Het geld dient onder meer om de offshoreactiviteiten van Citymesh uit te bouwen. Citymesh streamt beelden van de onderwaterrobots tussen de werfschepen en het controlecentrum op de boorplatformen en levert ook internetverbindingen, gegevensuitwisseling en telefonie.

De investering komt op een moment dat Citymesh BP helpt om de olieramp in de Golf van Mexico te bestrijden. “We werkten op de Thunder Horse van BP in de Golf van Mexico, op zo’n 15 kilometer van de Deepwater Horizon, toen daar de brand uitbrak. ’s Nachts kregen we de vraag om een netwerk op te zetten zodat de hulpdiensten konden meekijken naar wat er onder water gebeurde. Dat was het begin van een hectische 48 uur”, zegt Mitch De Geest, gedelegeerd bestuurder van Citymesh. Het ongeval bezorgt zijn bedrijf kostbare publiciteit op een moment dat in Houston de Offshore Technology Conference doorgaat. Citymesh staat er op de stand van Flanders Investment & Trade.

Kapitaalintensief
Jurgen Ingels en Michel Akkermans waren al sinds 2007 kleine aandeelhouders in Citymesh. Het bedrijfje werd in 2006 opgericht door vijf vrienden of ingenieurs-studiegenoten uit Blankenberge en Brugge. Tot voor kort was het vooral bekend als internetserviceprovider met een wifi-netwerk aan de Belgische kust. Dat trok vorig jaar 15.000 unieke klanten, zegt De Geest.

Netwerken voor steden zijn echter een kapitaalintensieve business. “Daarom begonnen we na te denken over netwerken die minder kapitaalintensief zijn. Zo kwamen we bij boorplatformen, havens en expohallen terecht”, zegt Jurgen Ingels. Citymesh heeft een netwerk in Kortrijk Xpo en onderhandelt met andere tentoonstellingsparken.

In de offshorewereld kwamen de starters terecht via een opdracht in 2008 voor de Nederlandse Heerema Group, een specialist in de bouw en herstelling van boorplatformen. De Geest: “BP begon dat dan te gebruiken en in 2009 sloten we een rechtstreeks contract met BP America. We hebben nu ook een project voor Chevron voor de Braziliaanse kust en een contract met een Nederlandse firma op Trinidad & Tobago.” Die contracten zijn ondergebracht bij de dochter Rigmesh Inc in Houston. De offshoreactiviteiten zijn de geldkoe van Citymesh.

De derde activiteit, Citymesh Projects, koest grote verwachtingen voor de Moobox. Dat staat voor “Mesh out of a Box”. Het is een autonoom, verplaatsbaar netwerkknooppunt dat krachtig genoeg is om videostreaming te doen. Het kan ingezet worden voor bijvoorbeeld nummerplaatherkenningsacties van de politie, tijdelijke bewakingscamera’s op festivals of bouwwerven of in brandweerwagens, die daardoor bij rampen automatisch over een lokaal breedbandnetwerk beschikken. Citymesh heeft al een distributiecontract met NextiraOne en zal ook een overeenkomst tekenen met Zenitel Belgium, bevestigt gedelegeerd bestuurder Alain Van den Broeck van Zenitel Belgium.

Nog grotere ambities
Vóór de kapitaalverhoging, die op 6 mei getekend wordt, had het management van Citymesh naar schatting 68 procent van de aandelen. “Zelfs na 6 mei hebben we nog een ruime meerderheid”, verzekert De Geest. De Bruggelingen blijven wel extra kapitaal zoeken. De Geest wil Citymesh omvormen tot een holding met drie werkmaatschappijen: Citymesh Internet, Citymesh Projects en Rigmesh. Op termijn ziet hij Rigmesh verkocht worden aan een grote Amerikaanse industriespeler. “De partners van vandaag zijn de potentiële overnemers van morgen”, zegt De Geest. Citymesh verwacht dit jaar een omzet van 1,5 miljoen euro omzet en een lichte winst.

In samenwerking met Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content