Clearwire gooit Huawei buiten

De Amerikaanse provider Clearwire gaat niet langer netwerkapparatuur van Hawei gebruiken. Al lijkt het eerder op een politieke dan een beveiligingsmaatregel.

De Amerikaanse provider Clearwire gaat niet langer netwerkapparatuur van Hawei gebruiken. Al lijkt het eerder op een politieke dan een beveiligingsmaatregel.

Het bedrijf is van oordeel dat de Chinese netwerkleverancier een bedreiging is voor de nationale veiligheid, schrijft FierceWireless. Tegenover de site zegt CTO John Saw dat Huawei momenteel goed is voor minder dan vijf procent van de totale LTE-uitgaven bij de operator.

De vraag om de Chinezen buiten te gooien zou komen vanuit de Amerikaanse overheid, die verwacht dat Sprint Nextel, de meerderheidsaandeelhouder van Clearwire, een miljard dollar besteedt om de Chinese hardware te verwijderen. Daarbij wijst FierceWireless er op dat het mogelijk om een eis van de Amerikaanse overheid gaat die momenteel haar fiat moet geven voor een verkoop van 70 procent van Sprint aan SoftBank.

Huawei ligt al langer onder vuur in de VS. Het bedrijf wordt er gezien als een indringer waarbij vaak wordt gesuggereerd dat het bedrijf via zijn netwerkapparatuur een gevaar vormt voor spionage. Maar echte bewijzen voor een grootschalige inbreuk zijn er niet en Huawei zelf doet die aantijgingen af als onzin.

Huawei zat maar voor een beperkt deel in het LTE-netwerk van Clearwire. Het leverde de base stations. De kern van het netwerk wordt aangestuurd met technologie van Cisco en Ciena, twee Amerikaanse bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content