Cloaq: Een sociale netwerksite waar je écht anoniem kunt zijn

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Met Cloaq verschijnt er binnenkort een ‘anoniem’ sociaal netwerk. Je hoeft geen e-mailadres of telefoonnummer in te geven.

Een team van ingenieurs, die hun identiteit bij wijze van gimmick niet wensen vrij te geven, is een nieuw sociaal netwerk voor anonieme posts aan het ontwikkelen: Cloaq, afgeleid van ‘cloak’, het Engelse woord voor ‘mantel’. “Het combineert de anonimiteit van apps als Secret en Whisper met het gebruiksgemak van publieke platforms als Twitter en WordPress”, lieten de makers weten aan technologiesite TechCrunch.

Cloaq zal gebruikers de mogelijkheid bieden om content te posten op een tijdlijn. Dat gebeurt niet onder je eigen naam, en zelfs niet onder een zelfgekozen gebruikersnaam.
Je hoeft enkel een wachtwoord te kiezen en krijgt vervolgens een ID-nummer toegewezen, dat gaat van @alpha1 tot @alpha9999, daarna van @beta1 tot @beta9999, enzovoort. Wachtwoorden kunnen gereset worden via veiligheidsvragen, maar wie zijn ID-nummer vergeet heeft pech.

Maar er worden dus geen e-mailadressen of gsm-nummers gevraagd. “Zelfs als je gehackt wordt, valt er geen persoonlijke informatie te verzamelen”, aldus de makers.

Gebruikers kunnen elkaar volgen, en op elkaars berichten reageren of ze als favoriet markeren. Cloaq-posts kunnen, zoals blogposts, een titel of foto bevatten, maar dit is louter optioneel. Er is een nultolerantie voor racistische, haatdragende en bedreigende berichten. Wie dat soort content plaatst, is meteen zijn account kwijt.

“We hebben dit platform ontworpen voor intelligente mensen. Zij moeten zichzelf kunnen zijn, hun echte ideeën en overtuigingen kunnen uiten, en hun opinies en suggesties kunnen geven, zonder zich zorgen te maken over wat hun vrienden, familieleden of volgers hen daarvoor veroordelen”, besluiten de ontwikkelaars.

Cloaq komt beschikbaar als een website en als een mobiele app, initieel enkel voor iOS. Een demo wordt in de komende weken vrijgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content