Cloud is een kwestie van keuze

© Getty Images/Hemera
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op de eerste dag van TechEd 2013 maakte Microsoft duidelijk dat het ‘cloud first’ ontwikkelt, en dat al de lessen uit de cloud ook de nieuwe versies van ‘on premise’ soft ten goede komt.

Voor Brad Anderson, corporate vp voor Windows Server en System Center, is de beslissing om ‘alles als een service’ te zien en te ontwikkelen op Azure als een platform, de methode om wat Microsoft in de voorbije jaren voor grote bedrijven heeft ontwikkeld, nu naar de cloud te brengen. En die cloudwereld zal uitdrukkelijk ‘hybride’ zijn, want grote bedrijven moeten de keuze hebben. Tegelijk zal dit Microsoft de kans bieden om naast pure software, ook inkomsten uit andere delen van het ict-budget te puren, zoals hardware, deployment-diensten en dies meer, aldus Anderson.

Belangrijk is dat de lessen uit de cloud – waar Microsoft meer diensten aanbiedt, dan eender wie, zo wordt onderstreept – ook in nieuwe on premise producten wordt aangeboden. Zo werd op TechEd een release 2 van Windows Server 2012 aangekondigd, die onder meer de eenvoudige methode om een virtuele machine te creëren uit de cloudwereld overneemt. Met Azure Pack wordt gebruikers van clouddiensten en on premise producten een consistente gebruiksomgeving geboden.

Microsoft onderstreept voorts de openheid van Azure, met de aankondiging dat Oracle Linux, maar ook onder meer Suse- en Ubuntu-versies beschikbaar zijn op Azure. RedHat is een kwestie van RedHat zelf, zei Anderson nog. Ook Azure op ARM-gesteunde servers sluit hij niet uit, als de markt daar om vraagt. Cruciaal is dat Microsoft op Azure zowel Windows als non-Windows workloads ondersteunt.

Andere aankondigingen op TechEd betroffen onder meer System Center 2012 release 2 en Intune, twee beheeromgevingen (waarvan de tweede een cloudservice betreft voor het beheer van devices). Voor leden van MSDN (het developers-netwerk) werd duidelijk gemaakt hoe goedkoop het gebruik van de cloud voor testen voor hen wel is, dankzij een maandelijks krediet aan testminuten. Ook werd een eerste versie van SQL Server 2014 als download voorgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content