Cloud zorgt voor tweedeling in servermarkt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De cloud zorgt niet voor consolidatie op de servermarkt, maar juist voor differentiatie. Dat zegt Alan Priestley, strategisch marketing manager binnen de Digital Enterprise Group van Intel.

De cloud zorgt niet voor consolidatie op de servermarkt, maar juist voor differentiatie. Dat zegt Alan Priestley, strategisch marketing manager binnen de Digital Enterprise Group van Intel.

De cloud gaat zorgen voor een tweedeling in de servermarkt. Dat zegt Alan Priestley, strategisch marketing manager binnen de Digitial Enterprise Group van chipfabrikant Intel.”Wat lijkt te gebeuren op dit moment is dat ondernemingen inzien dat ze van relatief kleine serverleveranciers zoals bijvoorbeeld Rackable en Verari meer dienstverlening ontvangen en meer invloed hebben op de eigenlijke implementatie van hun servers. Terwijl de grote jongens binnen de servermarkt hun servers zo aanpassen dat ze aan de eisen voldoen van cloud providers. Ze leveren meer standaardsystemen voor general purpose computing.”

Priestley denk niet dat de cloud een serieuze bedreiging is voor het datacenter. “Ik denk dat veel bedrijven interne clouds gaan bouwen binnen hun datacenter. Ze willen graag controle houden over hun hun meest essentiële applicaties en data. Clouddiensten zijn een aanvulling op het datacenter, maar niet meer dan dat.”

Hij bestrijdt dat de cloud geld bespaart aan ondernemingen. “Je lost er niet je operationele kosten mee op. Je moet nog steeds je software beheren, maar dan via het internet. Dat doet een cloudprovider zoals Amazon niet voor je. Ze geven je alleen maar een server. En hoe vaak hoor je niet dat er een cloud server de lucht uit is gegaan? Op zijn minst één keer per week. Terwijl de meeste cloudproviders geen gegarandeerde Service Level Agreement bieden. Dat komt wel, maar daar gaan bedrijven voor moeten betalen. Er zijn scenario’s waarbij de cloud je geld kan besparen, maar er zijn veel scenario’s waarbij de cloud je geld kost.”

Ook organisatieadviesbureau McKinsey [rekende eerder deze maand uit] dat een grote onderneming zijn kosten verdubbelt wanneer applicaties in de cloud worden ondergebracht.

In samenwerking met Computable

http://uptimeinstitute.org/images/stories/McKinsey_Report_Cloud_Computing/mckinsey_clearing_the%20clouds_final_04142009.ppt.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content