Cloudsoftwaremaker Snowflake explodeert op eerste beursdag

© IStock

Het aandeel Snowflake koerste bij het beursdebuut woensdag 110 procent hoger. De Amerikaanse ontwikkelaar van cloudsoftware haalde eerder deze week met zijn beursgang bijna 3,4 miljard dollar op. De onderneming tekent daarmee voor een van de grootste beursintroducties in de VS dit jaar.

Snowflake levert onder andere opslagsystemen voor data uit verschillende bronnen die snelle analyse mogelijk maken. Met die activiteiten is het Californische onderneming, opgericht in 2012, een van de zeldzame techbedrijven die kunnen concurreren met Amazon.

73 miljard dollar

Bij de beursgang kregen de 28 miljoen aandelen die Snowflake uitgeeft een prijs van 120 dollar per stuk. Dat was al meer dan aanvankelijk geraamd, want het bedrijf gaf eerder te kennen dat ze voor een prijs tussen de 100 en 110 dollar per stuk zouden worden verhandeld. Het bedrijf van de tot Amerikaan genaturaliseerde Nederlandse topman Frank Slootman werd op zijn eerste beursdag ruim twee keer zoveel waard.

Snowflake boekte vorig jaar een omzet van 264,7 miljoen dollar, wat 174 procent meer was dan een jaar eerder. Na een handelsdag is de beurswaarde van het softwareconcern zo’n 73 miljard dollar. Bij een investeringsronde in februari was het bedrijf nog 12,4 miljard dollar waard.

Het is de op één na grootste beursgang van 2020, na die van een speciaal investeringsvehikel van miljardair Bill Ackman.

Partner Content