Cmosis neemt sectorgenoot Awaiba over

De Antwerpse beeldsensorontwikkelaar Cmosis heeft zijn Portugese branchegenoot Awaiba overgenomen. Awaiba verbreedt het gamma van Cmosis met onder meer cameramodules voor endoscopie.

De Antwerpse beeldsensorontwikkelaar Cmosis heeft zijn Portugese branchegenoot Awaiba overgenomen. Awaiba verbreedt het gamma van Cmosis met onder meer cameramodules voor endoscopie.

Awaiba is opgericht in Portugal in 2004 en heeft zijn hoofdvestiging in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Volgens CEO Luc De Mey van Cmosis werken er 33 mensen. Awaiba heeft ook kantoren in Nürnberg en het Zwitserse Yverdon-Les-Bains en zet dit jaar 8 miljoen euro om met een courante bedrijfskasstroommarge in de orde van 20 percent, zegt De Mey.

Cmosis zelf is een stuk groter, met 70 medewerkers en een omzet van 55 miljoen euro. De twee gebruiken gelijkaardige halfgeleidertechnologie. Net als Cmosis besteedt Awaiba de eigenlijke productie van zijn beeldsensoren uit. Beiden hebben producten voor industriële toepassingen, maar Awaiba ontwikkelt ook camera’s voor veiligheidstoepassingen in voertuigen en miniatuurcamera’s voor toepassing in chirurgie.

“Wij gaan het custom design center in Funchal uitbreiden. In Portugal is het veel gemakkelijker om ingenieurs aan te trekken dan hier”, zegt De Mey. “De deal versterkt ons in onze bestaande markten, breidt onze activiteiten uit naar belendende segmenten en versterkt onze relatie met bestaande klanten”.

Awaiba wordt nog altijd geleid door stichter-CEO Martin Waeny. Cmosis en Awaiba mikken op snelgroeiende segmenten in machinevisie, productiecamera’s, verkeerscamera’s en medische en prosumerproducten, die volgens IC Insights in 2017 een markt van 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro) zullen uitmaken.

Cmosis trok eind 2012 wereldwijd de aandacht door zijn contract voor de levering van de beeldsensor van de Leica M 240.

Volgens De Mey was de acquisitie mogelijk door de instap van het Amerikaanse TA Associates in Cmosis begin dit jaar. TA Associates is een kapitaalkrachtige, 46 jaar oude Amerikaanse private equity speler die internationaal investeert in groeibedrijven en management buy-outs. De firma heeft vestigingen aan de Amerikaanse oost- en westkust en in Londen, Mumbai en Hong Kong. TA Associates verving Capital-E, ING en PMV als investeerder bij Cmosis.

De Brusselse vestiging van Baker & McKenzie was de juridische adviseur van Cmosis bij de overname van Awaiba. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content