Cognos hengelde zelf naar IBM-interesse

Niet IBM heeft de eerste stappen in de toenadering tot Cognos gezet, maar het BI-bedrijf zelf. Dat blijkt uit een recent ingediend document bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Niet IBM heeft de eerste stappen in de toenadering tot Cognos gezet, maar het BI-bedrijf zelf. Dat blijkt uit een recent ingediend document bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Cognos heeft zelf IBM aangezocht om een overname te overwegen. De informatie uit de SEC-documentatie, opgesnord door het Amerikaanse Computerworld, is opmerkelijk omdat ze niet strookt met de stoere houding van het Canadese Cognos te midden van een heftig consoliderende markt. Cognos-ceo Rob Ashe hamerde tot kort voor de overname door IBM steeds op onafhankelijkheid.

De waarheid achter zijn woorden bleek totaal anders. Al sinds midden 2006 sprak Cognos met mogelijke kopers. ‘Bedrijf X’ zou Cognos al op 19 juli 2006 gecontacteerd hebben rond een eventuele overname. In november 2006 sprongen de gesprekken af, omdat Cognos de prijs onvoldoende vond. In december polste Cognos dan zelf naar de interesse van IBM, naar eigen zeggen om een strategisch alternatief achter de hand te hebben voor mocht ‘bedrijf X’ of een andere koper opnieuw aankloppen. Bedrijf X wilde echter z’n prijs niet verhogen, waardoor de overname afsprong.

In januari 2007 gingen Rob Ashe en Ambuj Goyal, de baas van de information management-afdeling bij IBM, samenzitten. Aanvankelijk gingen de gesprekken over partnerships, en pas in september van dit jaar werden de overnameplannen concreet. IBM bood eerst 50 dollar per aandeel, een bod dat onmiddellijk werd afgeslagen door Cognos. Toen IBM vervolgens 57 dollar bood, zei Cognos dat het bij 58 dollar per aandeel zou toegeven. De deal, goed voor in totaal zo’n 5 miljard dollar, werd uiteindelijk getekend op 11 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content