Colt introduceert Europees 100 gig supercore-netwerk

© iStock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Britse netwerkleverancier Colt heeft zijn Europese supercore-netwerk voorgesteld. Dat netwerk met hoge capaciteit moet de uitrol van 100 gig ethernet-diensten vergemakkelijken voor carriers en voor zakelijke klanten.

Het Europese supercore-netwerk van Colt voorziet in de behoeften van spelers actief in ‘bandbreedte-intensieve’ sectoren zoals mediabedrijven en aanbieders van clouddiensten. Het lange-afstandsnetwerk verbindt belangrijke Europese steden zoals Londen, Parijs, Amsterdam, Brussel, Frankfurt, Zürich en Dublin.

De upgrade van het glasvezelnetwerk werd uitgevoerd om een snelle uitrol van 100 gig ethernet-diensten mogelijk te maken voor de (grotere) klanten. “Vergis je niet: heel wat van die klanten hebben wel degelijk dergelijke netwerken nodig”, oppert verkoopdirecteur netwerkdiensten Guy De Groot.

“Vier jaar geleden was Colt het eerste bedrijf in Europa dat 100 gig-verbindingen verkocht”, klinkt het. “Eén van onze belangrijke klanten was toen een groot televisiebedrijf dat actief is in heel Europa. We hebben tientallen dergelijke verbindingen verkocht aan die broadcaster, en daar ging en gaat ongelooflijk veel televisieverkeer over heen.”

Het verschil met het ‘supercore’-netwerk dat nu geïntroduceerd wordt, is dat de oude verbindingen van punt a naar punt b gingen voor specifieke klanten, terwijl de 100 gig-technologie nu wordt uitgerold op de hele backbone van de netwerkspecialist.

“Colt heeft een vrij uitgebreid glasvezelnetwerk uitgerold over Europa de afgelopen 20 jaar”, gaat De Groot verder. “In grote steden zoals Parijs en Londen, maar ook Brussel en Antwerpen, liggen we behoorlijk fijnmazig. Nu hebben we de capaciteit van die backbone gevoelig vergroot door er krachtigere apparatuur op te plaatsen. Die upgrade noemen we dan met een mooi woord ‘supercore’.”

Volgens de verkoopdirecteur neemt de vraag naar supersnelle ethernet-diensten flink toe, “onder meer bij de financiële bedrijven, die al van oudsher klant zijn bij ons. Het toegenomen datatransport, de behoefte aan low latency, de switch naar de cloud: onze klanten hebben behoefte aan meerdere tientallen gigs.

Ook de high frequency traders die actief zijn in de Benelux snakken naar supersnelle netwerken. “In die business moet je sowieso de snelste zijn, anders kan je tot honderden miljoenen verliezen op jaarbasis. En nu wil het toeval dat we bij Colt toch wel enkele lijntjes hebben waar we zonder meer de snelste zijn, denk maar aan de route Londen – Frankfurt (lacht).”

KVH

De upgrade van het Colt-netwerk is de laatste in een reeks van investeringen die tot doel hebben om carriers en zakelijke klanten beter te kunnen bedienen. Colt heeft zijn activiteiten recentelijk ook uitgebreid naar Azië met de overname van KVH. Dit bedrijf beschikt over een krachtig netwerk en sterke datacenter-aanwezigheid in de Aziatische regio.

KVH heeft recentelijk zijn eerste veldtest voor 400G-overdracht in Japan uitgevoerd en zijn netwerk-backbone tussen Tokio, Singapore en Hong Kong opgewaardeerd naar 100G. Colt heeft verder zijn Europese glasvezelnetwerk uitgebreid. Hierbij werden nieuwe netwerktrajecten toegevoegd voor Nederland, Ierland, Spanje, Portugal en de Scandinavische landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content