Commercialisatiepiste Digipolis is ‘niet evident’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“We blijven geïnteresseerd in de commercialisatie van onze toepassingen, maar het is geen evident verhaal.” Dat zegt Peter Crombecq, die aan het hoofd staat van Digipolis, dat ict-diensten levert aan de steden Gent en Antwerpen en hun ocmw’s.

“We blijven geïnteresseerd in de commercialisatie van onze toepassingen, maar het is geen evident verhaal.” Dat zegt Peter Crombecq, die aan het hoofd staat van Digipolis, dat ict-diensten levert aan de steden Gent en Antwerpen en hun ocmw’s.

We spoelen precies een jaar terug. Toen was Digipolis net met een marktbevraging gestart. Kernvraag daar was of de applicaties die Digipolis ontwikkelt voor z’n huidige opdrachtgevers eventueel ook interessant zouden kunnen zijn voor andere overheden (gemeenten, provincies, de Vlaamse overheid…) en bij uitbreiding misschien zelfs voor privébedrijven. En of er partijen geïnteresseerd zouden zijn om die commercialisatie van applicaties op zich te nemen. Crombecq noemde als motivering voor die vraag ‘puur financiële overwegingen’, om het fenomeen van de almaar schaarser wordende middelen te counteren.

Een jaar na datum blijkt die commercialisatie dus toch niet zo eenvoudig te zullen zijn. “We hebben met een aantal (niet nader genoemde, nvdr) partners gesproken, naar aanleiding van de marktbevraging”, vertelt Crombecq. “Die partners blijven geïnteresseerd, maar uiteraard onder bepaalde voorwaarden.” Het grootste vraagteken staat bij de pure verkoopbaarheid van de toepassingen. “We hebben een audit laten doen over de verkoopbaarheid. Uit het verslag daarvan moeten we concluderen dat we enerzijds veel op maat gemaakte toepassingen in huis hebben en anderzijds veel kleinere webtoepassingen. U begrijpt dat daar dus niet de grote opbrengsten of winsten uit te halen zijn.”

Crombecq besluit daarom dat de vraag van vorig jaar – ‘kunnen de toepassingen van Digipolis succesvol gecommercialiseerd worden?’ – nog steeds openstaat, dat de interesse er nog steeds is, maar dat het “niet evident” is. Wanneer de knoop uiteindelijk zal worden doorgehakt, laat hij in het midden. “Misschien nog dit jaar, mogelijk duurt het nog langer.” Ondertussen blijft de zoektocht naar meer financiële middelen een bekommernis, bevestigt Crombecq. “Maar in de huidige tijden denk ik dat dat euvel geldt voor elk onderdeel van de stedelijke, regionale en federale overheid…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content