Commissie keurt overname Sun door Oracle goed

De Europese Commissie heeft de overname van Sun Microsystems door Oracle onvoorwaardelijk goedgekeurd.

De Europese Commissie heeft de overname van Sun Microsystems door Oracle onvoorwaardelijk goedgekeurd.

Oracle legde vorig jaar 7,4 miljard dollar op tafel voor Sun. De Europese Commissie wilde eerst een uitgebreid concurrentieonderzoek voeren, want ze stelde zich vragen over de dominantie van Oracle op de databasemarkt. Sun had immers sinds 2008 de open source databasesoftware MySQL in handen.

In december mocht al blijken dat de Commissie erg te spreken was over de [toegevingen] die Oracle in de loop van het concurrentieonderzoek gedaan had rond MySQL. Het logische gevolg is dat de overname vandaag door Neelie Kroes en de haren is goedgekeurd. “Ik ben nu tevreden dat de concurrentie en innovatie behouden blijven op alle betrokken markten”, zegt Kroes. “Oracle’s overname van Sun heeft het potentieel om de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten nieuw leven in te blazen.” Van groot belang is dat MySQL open source blijft en Oracle het product blijft ontwikkelen. Als concurrent is er ook nog steeds PostGreSQL.

De Commissie bekeek ook de positie van Oracle inzake de ontwikkeltaal Java. Het concludeerde dat het bedrijf waarschijnlijk niet gauw de toegang van concurrenten tot intellectuele eigendomsrechten van Java zou beperken, gezien het Java Community Process (JCP), dat zowat de hele sector bij de ontwikkeling van Java betrekt. Oracle zou er met andere woorden in dit geval geen baat bij hebben om concurrenten stokken in de wielen te steken.

Op de middlewaremarkt tenslotte was en is de concurrentie niet in gevaar, klinkt het nog.

Voor Oracle is het nu enkel nog wachten op goedkeuring in Rusland en China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content