Commissie treedt Option bij in beschuldigingen van dumping

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Europese Commissie begint een anti-dumpingonderzoek naar de invoer van draadloze datamodems uit China. Option had zo’n onderzoek gevraagd.

De Europese Commissie begint een anti-dumpingonderzoek naar de invoer van draadloze datamodems uit China. Option had zo’n onderzoek gevraagd.

De Leuvenaren willen een anti-dumpingheffing van 150 procent en nog eens 150 procent schadevergoeding. Dat zou de waarde van de maatregel op 60 euro per eenheid kunnen brengen, maar Option-woordvoerder Jan Poté weigerde te zeggen hoeveel daarvan bij Option zou terechtkomen. Option geldt als enige producent van dergelijke modems in de Europese Unie, ook al worden die modems in de praktijk in China geproduceerd.

Als een eerste maatregel begint de Commissie met de registratie van de import van draadloze datamodems uit China.

Volgens het bericht van de Commissie in de Official Journal zijn er voldoende “prima facie” aanwijzingen om van dumping van dergelijke dongels vanuit China te spreken. Option heeft de Commissie daarvoor gegevens over exportprijzen tussen het tweede kwartaal 2009 en het eerste kwartaal 2010 bezorgd. Er zijn ook exportprijzen vanaf 2006 doorgegeven.

De Commissie geeft wel toe dat haar enige gegevens over de productiekost en de normale marktwaarde van de dongels afkomstig zijn van Option. Zij vindt dat bewijsmateriaal echter voldoende om in afwachting van verder onderzoek te besluiten dat de exporteurs dumping praktiseerden “gedurende een lange periode”. De Commissie accepteert ook dat Option “ernstige schade” heeft geleden door de dumpingpraktijk en dat de exporteurs daarvan op de hoogte moeten zijn geweest. Zij erkent ook dat de antidumping-heffing retroactief zal moeten worden toegepast, omdat de situatie zo snel verslechtert dat anti-dumpingheffingen anders geen herstellend effect meer zouden hebben.

De Chinese exporteurs worden in het bericht niet bij name genoemd, maar het is een publiek geheim dat het gaat om de telecombedrijven Huawei en ZTE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content