Communicatie-app Google Hangouts wordt slimmer

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Google heeft op LeWeb in Parijs een update voor Google Hangouts voorgesteld. Het alternatief voor Facebook Messenger en WhatsApp krijgt honderden nieuwe stickers mee, plaatst filters over videoboodschappen én komt met slimme suggesties.

De Android-update voor Hangouts maakt het ook mogelijk om via tijdsindicaties te zien wanneer iemand voor het laatst een boodschap heeft bekeken, maar in tegenstelling tot bij sommige andere messaging-apps, kan die optie ook worden uitgeschakeld.

In totaal worden er honderden nieuwe stickers toegevoegd (verdeeld over 16 verschillende categorieën) om tekstberichten mee op te leuken. Van vikings over pinguins tot piraten, huisdieren en aliens: de concurrerende apps moeten het met heel wat minder emoticons stellen.

Google komt ook met een hele reeks filters die over videobeelden kunnen worden geplaatst. “Video is één van de populairste features binnen Hangouts”, wist vp product bij Google Bradley Horowitz, “het is dus zeker zinvol om filters toe te voegen, al was het maar om tijdens een gesprek te kunnen camoufleren dat je een zware nacht achter de rug hebt.”

Interessanter is dat Google Hangouts voortaan ook met slimme suggesties komt op basis van contextuele data die de app uit conversaties haalt. Wanneer een gesprekspartner vraagt waar je bent, maakt de app het bijvoorbeeld mogelijk om met één druk op de knop je locatie mee te geven op een kaart van Google Maps.

“Hangouts gaat meer en meer gebruik maken van data en van machine learning om betere antwoorden te kunnen formuleren op vragen van gebruikers”, aldus nog Horowitz.

Sommige van die ‘intelligente’ features in Hangouts maken dus gebruik van het natural language processing (NLP)-framework en van de artificial intelligence-functionaliteiten van Emu, een Siri-achtige messaging app die Google in augustus van dit jaar op de kop tikte.

Hoopt Hangouts hiermee afstand te kunnen nemen van Facebook Messenger en van WhatsApp? “Google Hangouts gaat veel verder dan die concurrenten”, opperde de vice president. “Onze app is ook populair in een bedrijfscontext omwille van zijn vergevorderde video-functionaliteiten en focust niet enkel op tekstberichten of foto’s.”

“In die zin zitten we tevens in de vijver van Skype en van de Cisco TelePresence-toepassingen. Je kan van een voice-call overgaan naar een videogesprek om vervolgens tekstberichten te sturen. De grenzen tussen de verschillende modaliteiten vallen volledig weg.”

De nieuwe versie van Google Hangouts is vanaf vandaag beschikbaar voor Android. De iOS-versie wordt in de komende weken verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content