Compleet veilige netwerken worden betaalbaar

© Thinkstock

Een systeem om compleet geheime elektronische boodschappen te versturen kan nu ook gebruikt worden voor meer dan nichetoepassingen.

Een kwantumcryptografienetwerk werkt door informatie te versturen via individuele fotonen (lichtdeeltjes). Volgens de kwantumtheorie kan een foton niet onderschept worden zonder dat zijn codering veranderd wordt. Een spion zal dus altijd een spoor achterlaten.

Tot nu toe vereiste een kwantumcryptografienetwerk een nieuwe vezel en een uitgebreide fotonendetector voor elke gebruiker die toegevoegd werd aan het netwerk, wat enorm veel geld kostte. Nu heeft een team aan Toshiba’s Cambridge Research Laboratory een manier gevonden om tot 64 gebruikers een vezeldraad en een detector te laten delen, zo schrijft de BBC.

De nieuwe vorm van het netwerk gebruikt standaardvezels die toelaten om informatie van verschillende gebruikers te combineren en te verzenden op een enkele vezel. ‘Het voordeel daarvan is dat we nu kwantumnetwerken kunnen bouwen met veel meer gebruikers en tegelijkertijd de kostprijs per gebruiker kunnen verminderen’, vertelde onderzoeker Andrew Shields aan BBC News.

Volgens het team kan hun werk de onkraakbare codes, genaamd quantum key distribution (QKD), praktischer maken zodat ze nu dichter staan bij het worden van een wijdverspreide technologie die gebruikt kan worden door bedrijven, banken en overheidsorganisaties.

Doorbraak

Volgens doctor Hannes Huebel van de Universiteit van Stockholm is het onderzoek een doorbraak die laat zien dat QKD binnenkort vaker gebruikt zal worden. Over een jaar of tien zouden er zelfs lasers in smartphones kunnen zitten waarmee de eigenaars gecodeerde informatie zouden kunnen verzenden.

Deze week hebben we daar al een nieuwe stap naartoe gezet, want een team aan de Universiteit van Bristol zegt dat ze een manier ontwikkeld hebben om geheime kwamtumboodschappen te versturen op draagbare toestellen. Volgens Huebel wordt de technologie nu vooral nog gebruikt in het laboratorium door erg gespecialiseerde mensen.

‘Het doel is om de technologie veel gebruiksvriendelijker en goedkoper te maken. Dit nieuwe onderzoek brengt ons daar dichter bij en is de laatste stap tussen de eindgebruiker en een degelijk netwerk’, aldus Huebel.

‘Niet veilig voor alle afluistermethodes’

Maar sommige wetenschappers zijn het er niet mee eens dat kwantumcryptografie totale veiligheid kan garanderen. Karl Svozil, een theoretisch fysicus aan de Weense Universiteit van Technologie, zegt dat het protocol in het huidige werk niet veilig is voor alle afluistermethodes. Ook is het een vereiste dat het klassieke kanaal niet gecompromitteerd is voordat kwantumcryptografie goed kan werken.

‘Kwantumcryptografie kan alleen maar compleet veilig zijn als bepaalde regels nageleefd worden. Het nieuwe voorgestelde protocol is “kraakbaar” door aanvallen van tussenpersonen’, aldus Svozil. (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content