CompuServe Classic zaliger

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wat ooit de oorspronkelijke CompuServe dienst was, werd eind vorige maand stilletjes uitgeschakeld. Goed voor een nostalgische traan.

Wat ooit de oorspronkelijke CompuServe dienst was, werd eind vorige maand stilletjes uitgeschakeld. Goed voor een nostalgische traan.

Je moet al haast grijs haar en een ditto baard hebben, om nog te herinneren dat voor het World Wide Web (zeg maat het Internet for the rest of us) er ook al stevig on-line werd gegaan. Een vroege pionier was CompuServe – een bedrijf dat vanaf 1979 ook een reeks diensten aan het grote publiek aanbood.

Naast email, omvatte dat tevens een uitgebreide reeks (gemodereerde) fora, een op Citizen Band geïnspireerde chatfunctie en de mogelijkheid om online aankopen en reserveringen te doen. Belangrijk was dat CompuServe wereldwijd in een heleboel steden inbelpunten had, zodat gebruikers ook op verplaatsing van dat alles gebruik konden maken – met connectiesnelheden gaande van 300 baud (schier universeel), langs 2400 baud (al meer een luxe) tot eertijds zelfs 9.6 kilobaud (behoorlijk zeldzaam).

Ook Data News maakte van die dienst gebruik, zeker bij perstrips naar het buitenland. Hoewel ooit met meer dan 500.000 klanten de grootste on-line gemeenschap, volgde CompuServe onvoldoende de evolutie naar grafische gebruikersinterfaces (zodat AOL al snel CompuServe overtroefde in de USA) en later naar het internet. In 1989 werd CompuServe overgenomen door AOL en werd het overwegend een low cost dial up internetprovider. Al die tijd bleef de oorspronkelijke dienstverlening beschikbaar onder de naam ‘CompuServe Classic’.

Een aantal CompuServe producten blijven nog op de markt, maar op 30 juni werd dus een eind gemaakt aan die ‘CompuServe Classic’. Sic transit gloria mundi….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content