Computer kent (min of meer) leeftijd en sekse twitteraar

Vul de gebruikersnaam van een twitteraar in en de computer vertelt het geslacht en de leeftijd van de gebruiker. Dat is wat het programma ‘Tweetgenie’ zou moeten kunnen.

Vul de gebruikersnaam van een twitteraar in en de computer vertelt het geslacht en de leeftijd van de gebruiker. Dat is wat het programma ‘Tweetgenie’ zou moeten doen. Deze informatie moet helpen bij het onderzoek hoe verhalen en geruchten zich verspreiden via sociale media.

De eerste versie van het programma ‘Tweetgenie’ is nu online, vertelt onderzoekster Dong Nguyen van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente. De komende drie jaar moeten nog veel verbeteringen doorgevoerd worden. “Heel accuraat is het nog niet, de computer heeft in 85 procent van de gevallen het geslacht goed. Bij mensen onder de 35 jaar zit het programma er meestal minder dan vier jaar naast.”

Lastiger wordt het bij mensen boven de 35 jaar. “Er is weinig verschil in het taalgebruik tussen mensen van bijvoorbeeld 40, 50 of 60 jaar. Terwijl het taalgebruik van iemand van 12 of 16 jaar enorm verschilt.”

Viraal verhaal

Het computerprogramma scant onder meer het gebruik van lange woorden, zinnen, hashtags en smileys in de tweets. Waar Nguyen vooral in geïnteresseerd is hoe verhalen heel snel heel groot kunnen worden op Twitter, het zogenaamd ‘viraal gaan’ van nieuws. “Dat zagen we bij de Project X rellen in Haren, maar ook bijvoorbeeld bij het Koningslied. Binnen no-time was het lied voor de troonswisseling trending topic op Twitter.” (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content