Computer zet trein op verkeerde spoor

De trein Brussel-Geraardsbergen is woensdagavond op een …

De trein Brussel-Geraardsbergen is woensdagavond op een verkeerd spoor gezet, door een informaticaprobleem in het seinhuis van Brussel-Zuid. Een alerte machinist voorkwam een botsing met een andere lijn.

Dat bericht Het Laatste Nieuws. De pendelaars die woensdagavond in Brussel-Zuid de trein van 17.56 uur richting Geraardsbergen namen, kwamen een uurtje later thuis dan normaal. Door een informaticaprobleem belandde hun trein immers op het spoor richting Gent. De trein werd vervolgens een stuk teruggesleept.

Thomas Baeken, woordvoerder bij Infrabel geeft toe dat er in het seinhuis in Brussel iets fout liep. “Maar er is nooit een gevaar geweest voor de passagiers”, beklemtoont hij. Dat was in grote mate te danken aan de alertheid van de treinbestuurder. “Toen de machinist aan een wissel opmerkte dat de trein de verkeerde richting uitging, heeft hij een noodstop uitgevoerd en meteen het seinhuis ingelicht. Daar werd het andere treinverkeer op die lijn onmiddellijk stilgelegd, waardoor er nooit gevaar was voor een botsing.”

De oorzaak van het incident lag bij een fout in de informatica. “In het seinhuis werd het nummer van twee treinen omgewisseld. Daardoor kwam ook de trein van Eupen naar Oostende op een verkeerd spoor terecht. Het probleem was echter maar van korte duur en was snel opgelost”, verzekert Baeken.

Bron: Belga

Partner Content