‘Computerprogramma detecteerde Ebola-epidemie negen dagen voor officiële melding’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het computerprogramma HealthMap zou de Ebola-epidemie al gedetecteerd hebben negen dagen voordat de WHO er op 25 maart officieel melding van maakte.

De online tool Healthmap waarschuwde negen dagen voor de officiële melding van Ebola door de WHO al voor een “mysterieuze virale ziekte in beboste zones van zuidoost Guinee”. Dat schrijft de International Business Times UK.

De tool – in goede banen geleid door 45 onderzoekers, epidemiologen en softwareontwikkelaars van het Boston Children’s Hospital – identificeert ziektes en brengt hun locaties in kaart.

Er wordt gebruik gemaakt van algoritmes om internetbronnen – zoals sociale mediaprofielen van dokters, lokale nieuwsberichten en overheidssites – te scannen op medisch nieuws.

“Informele bronnen kunnen helpen een beeld te schetsen van wat er aan de gang is, en dit kan nuttige informatie zijn voor publieke gezondheidsorganisaties”, aldus John Brownstein, medeoprichter van Healthmap.

Het computerprogramma bestaat sinds 2006 en wordt door artsen en onderzoekers gebruikt om op de hoogte te blijven van ziekteuitbraken in de hele wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content