Computerprogramma doet zich voor als 13-jarige en slaagt voor Turing Test
Eugene, een computerprogramma dat zich voordoet als een dertienjarige jongen, is geslaagd voor de Turing Test. Dat wil zeggen dat een derde van de chatters overtuigd was dat het om een echte persoon ging.
Eugene, een computerprogramma dat zich voordoet als een dertienjarige jongen, is geslaagd voor de Turing Test. Dat wil zeggen dat een derde van de chatters overtuigd was dat het om een echte persoon ging. Een Turing Test voor verschillende softwareprogramma’s werd afgelopen weekend georganiseerd door de University of Reading in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij slaagde Eugene Goostman als enige en eerste* er in om 33 procent van de juryleden te overtuigen dat de software een mens was. Om te slagen voor de test moesten de deelnemende programma’s minstens dertig procent halen.
Dat Eugene zich voordoet als een dertienjarige jongen is handig meegenomen. Dat zorgt er immers voor dat hij niet alles hoeft te weten voor zijn leeftijd. De software bestaat al een tijdje maar wordt nog steeds verbeterd. Zo focuste het team ontwikkelaars achter Eugene zich dit jaar vooral op de dialog controller die de gesprekken menselijker maakt.
De robot werd gemaakt door de Rus Vladimir Veselov en de Oekraïner Eugene Demchenko. Toeval wil dat de wedstrijd afgelopen zaterdag exact zestig jaar na de dood van Turing plaatsvond.
De Turing Test werd decennia geleden al opgesteld door Alan Turing, een Brit die tijdens de Tweede Wereldoorlog codes van de Duitsers kraakte. In 1950 beschreeft hij de zogenaamde Turing Test waarbij computerprogramma’s conversaties van een vijftal minuten voeren met mensen en daarbij 30 procent van de gesprekspartners moesten overtuigen dat ze met een mens aan het praten waren.
Update 13 uur:Zoals Techdirt terecht opmerkt horen we hier niet te spreken over baanbrekende unieke records. Zo was er al in 2011 software die de Turing test kon doorstaan. Daarnaast kan een test niet als wetenschappelijk experiment volstaan als de universiteit een zelfgekozen jury samenstelt.
Eugene zal dus geen wereldrecord op zijn naam schrijven als intelligentste software. Al lijkt het ons minstens het proberen waard om de dertienjarige knul in te zetten om kinderlokkers te misleiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier