Computersystemen van Belgische scholen zijn eenvoudig te hacken (ook door leerlingen)

© iStock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Eén-programma Koppen heeft nog maar pas aangetoond hoe makkelijk een Vlaams ziekenhuis te hacken valt, of het VTM-magazine Telefacts komt al met een reportage die laat zien hoe eenvoudig de computersystemen van onze scholen te kraken zijn.

Resultaten van toetsen en examens, evaluaties van studenten, afwezigheidslijsten, wachtwoorden van leerkrachten en zelfs de servers van een school: het is niet moeilijk om aan die gegevens te geraken en ze te manipuleren, aldus een computerspecialist en een hacker die, in opdracht van Telefacts, de ICT-netwerken van enkele scholen kraakten.

‘Scholen zijn totaal niet beschermd. Ze digitaliseren steeds meer, maar de beveiliging groeit niet mee’, zegt een hacker in de Telefacts-aflevering van dinsdagavond 21 oktober (21u35), waar Het Laatste Nieuws reeds over bericht. Anders dan Koppen vorige week, vroeg en kreeg Telefacts de toestemming van de betreffende scholen.

Keylogger

Zelfs leerlingen zouden kunnen binnendringen in de systemen, meent Luk Vanlanduyt in Telefacts. Hij is directeur van de vzw Edubit, die de ICT-coördinatoren van scholen bijstaat (en die zopas een steekproef deed waaruit blijkt dat er wekelijks minimum twee scholen gehackt worden). ‘Leerlingen hoeven maar een keylogger – een klein apparaatje dat de toetsaanslagen van een gebruiker registreert – op de computer van hun leraar te installeren. Dan kunnen ze de gebruikersnaam en het paswoord van hun leerkracht uit dat toestelletje halen, om vervolgens in te loggen en resultaten aan te passen, e-mails te traceren, examenvoorbereidingen te bekijken…’

‘Vraag is niet of, maar wanneer je school gehackt wordt

‘De vraag is niet of je school ooit gehackt wordt, maar wanneer’, aldus nog Vanlanduyt in Telefacts, geciteerd door Het Laatste Nieuws. Hij raadt scholen dan ook aan een verbod op hacken op te nemen in hun reglementen, elke inbreuk aan de politie te melden, een screening van hun netwerken te laten uitvoeren en desnoods een gespecialiseerde firma te laten komen om gaten in die netwerken te dichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content