Concurrenten klagen Google aan: ‘Android is Paard van Troje’

© Reuters

Een groep van 17 bedrijven waaronder Microsoft, Oracle en Nokia, hebben bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen Google. Volgens ‘Fairsearch’, dat de 17 bedrijven verenigt, maakt Google misbruik van zijn dominantie op de mobiele markt.

Concreet beschuldigen ze Google ervan de fabrikanten van toestellen met Android ertoe aan te zetten om Google-applicaties zoals YouTube en Maps voor te trekken.

‘Google gebruikt zijn mobiele besturingssysteem Android als een paard van Troje om zijn partners te misleiden, de mobiele markt te monopoliseren en gebruikersgegevens te controleren’, klinkt het in een mededeling van de advocaat van FairSearch.

De 17 bedrijven vragen de Commissie snel te handelen om ‘de mededinging en innovatie in deze cruciale markt te beschermen’.

Volgens FairSearch stond Android op 70 procent van de mobiele toestellen die eind 2012 werden geleverd. Ook domineert Google de mobiele advertenties met 96 procent van de markt.

Onderzoek

Er loopt al een Europees onderzoek naar de activiteiten van Google. Microsoft deed eerder al zijn beklag bij de Commissie, omdat Google de concurrentie zou dwarsbomen en ook reis- en restaurantrecensies zou kopiëren van concurrenten.

Reacties

De bevoegde Europese commissaris, Joaquin Almunia, wilde geen commentaar geven op de nieuwe klacht. Wel zei hij deze week nieuwe voorstellen te verwachten van Google in het kader van het onderzoek naar de zoekmachines.

Google zelf reageert enkel met: ‘We blijven samenwerken met de Europese Commissie.’

Microsoft

Microsoft kreeg in maart zelf nog een boete van 561 miljoen euro opgelegd van de Europese Commissie omdat het in zijn besturingssysteem Windows 7 enkel de eigen webbrowser Internet Explorer aanbiedt. (AFP/Bloomberg/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content