“Concurrentie opdrijven door meer infrastructuur”

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne wil de concurrentie op de telecommarkt aanzwengelen door nieuwe mobiele licenties op de markt te brengen.

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne wil de concurrentie op de telecommarkt aanzwengelen door nieuwe mobiele licenties op de markt te brengen.

Van Quickenborne stelde dat in een interview in de krant De Tijd. “We willen de concurrentie opdrijven door meer infrastructuur te doen ontstaan”, klinkt het daar. Daarvoor komen in ons land minstens 8 mobiele licenties op de markt, zo blijkt uit het gesprek, het merendeel voor dataverkeer.

Ten eerste is er de vierde UMTS-licentie die midden volgend jaar geveild wordt voor naar schatting 40 miljoen euro. Telenet is een belangrijke kandidaat, maar Van Quickenborne geeft aan dat er ook andere geïnteresseerden zijn. Ook worden volgend jaar 1 tot (in theorie maximum) 8 licenties aangeboden in de 2,6 GHz band. Die kunnen onder meer gebruikt worden voor wimax, maar zeker ook voor LTE (mobiele telefonie van de vierde generatie). Vervolgens staan er ook 4 wimax-licenties in de 3,5 GHz band klaar om geveild te worden. Tot slot volgen nog 2 licenties voor de 10 GHz band, vooral bedoeld voor draadloos dataverkeer op bedrijventerreinen.

Voor meer concurrentie op het vaste net onderstreept Van Quickenborne het belang van het openstellen van het vdsl2-net van Belgacom. Maar ook de kabel wordt niet ontzien. Het BIPT heeft een studie besteld bij Analysys over de macro-economische gevolgen van het openstellen van de kabel. Het resultaat daarvan wordt midden 2009 verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content